СБУ зупинила контрабанду рівненського бурштину до країни Перської затоки

СБУ зупинила контрабанду рівненського бурштину до країни Перської затоки

СБУ зупинила контрабанду рівненського бурштину до країни Перської затоки
. СБУ

Служба безпеки України заявляє про протидію контрабандному перевезенню унікального бурштину з Рівненщини до однієї з арабських країн. Каміння, за даними правоохоронців, скупляли на півночі області та регулярно вивозили до Перської затоки, – повідомили у пресслужбі СБУ області. Ціна каміння на чорному ринку – кілька десятків тисяч доларів США.

Рідкісний бурштин з північних районів Рівненщини намагалися незаконно вивезти за межі України, – кажуть в СБУ. Працівники Служби безпеки спільно з київськими митниками зупинили чергову партію сирцю до однієї з арабських країн на міжнародному пункті пропуску в аеропорту "Бориспіль".

Рівнянин перевозив 5,4 кілограма "сонячного" каменю.

Рівнянин хотів вивезти контрабандою бурштин до Перської затоки, - СБУ
СБУ

"У чоловіка було 18 рідкісних експонатів бурштину великої фракції. Деякі з камінців важили понад 70 грамів. У розмірі й полягає ексклюзивність каміння, а ціна на кожен камінь визначається індивідуально", –повідомили у пресслужбі СБУ.

Там додають, що каміння скупляли у нелегальних видобувачів на півночі Рівненщини, а до арабської країни його вивозили систематично. На чорному ринку вартість вилученого сирцю – кілька десятків тисяч доларів США.

Рівнянин хотів вивезти контрабандою бурштин до Перської затоки, - СБУ
СБУ

Вилучене каміння направлено на експертизу, після якої вирішать питання про відкриття кримінального провадження за фактом незаконного придбання, перевезення та збуту бурштину.

Суспільне готове озвучити позицію чоловіка, якщо він виявить таке бажання і зв’яжеться з редакцією у будь-який зручний спосіб.

Читайте також

  • У грудні 2019-го Верховна Рада ухвалила закон про регулювання видобутку бурштину. Він передбачає видачу дозволів на видобуток на певних земельних ділянках, також він вносить зміни до Земельного кодексу, якими передбачається проведення розвідувальних робіт щодо пошуку покладів бурштину. Водночас, закон запроваджує кримінальну відповідальність за незаконний видобуток і відповідальність за недотримання вимог рекультивації.
  • 16 червня у Володимирецькому районі на Рівненщині поліція спільно із прокуратурою провели обшуки у справі про незаконний видобуток бурштину. У двох братів вилучили понад 850 кілограмів каміння, яке оцінили у понад мільйон доларів.
  • Наприкінці травня в Рівненській ОДА прокоментували "хизування" нелегальних бурштинокопачів і сказали, що нелегальний видобуток, якщо порівнювати із минулим роком, зменшився приблизно удвічі.
  • 14 травня, ДБР повідомило про підозру поліцейському з Дубровиці, йому інкримінують "кришування" нелегального видобутку бурштину. Він буцімто брав по 200 доларів за день роботи мотопомпи.
На початок