Мінсоцполітики планує підвищити прожитковий мінімум. До чого це призведе

Мінсоцполітики планує підвищити прожитковий мінімум. До чого це призведе

Ексклюзивно
Мінсоцполітики планує підвищити прожитковий мінімум. До чого це призведе
. Фото: УНІАН

Міністерство соціальної політики розробило дорожню карту, яка передбачає збільшення розміру прожиткового мінімуму, який на сьогодні складає 2189 гривень. Згідно із документом, воно відбудеться у три етапи: щороку прожитковий мінімум буде збільшуватися на певний відсоток. Аналітик Центру аналізу публічних фінансів та публічного управління Київської школи економіки Владислав Ієрусалимов в ефірі Українського радіо розповів, як саме це відбуватиметься і до чого може призвести.

За словами експерта, фактично в Україні існує два прожиткових мінімуми.

"Є той, що визначений законом про державний бюджет, та той, що розраховується Мінсоцполітики кожного місяця. З одного боку держава каже нам, що наш прожитковий мінімум буде 2100 гривень, а з іншого боку уряд розраховує і каже, що насправді він вдвічі більший. Тобто по закону ми живемо у два рази скромніше, ніж фактично”, – розповів Владислав Ієрусалимов.

Аналітик зауважив, що нині є дуже багато питань до механізму розрахунку фактичного прожиткового мінімуму.

“Методика розрахунку прожиткового мінімуму була визнана Верховним Судом незаконною, зокрема, щодо участі громадськості та експертного середовища. Тому дуже цікаве питання, чи зможе держава зробити прожитковий мінімум відповідним реальним потребам громадян. Тут варто розглядати це в площині того, як саме в нас застосовується прожитковий мінімум”, – пояснив Ієрусалимов.

Він зауважив, що за розрахунками Міністерства соцполітики України, зростання розміру прожиткового мінімуму до його реального значення потягне за собою 250-мільярдне збільшення видатків з бюджету.

“Питання про те, реально це чи ні, варто ставити нашим урядовцям, які хочуть переглядати прожитковий мінімум. Зараз в парламенті зареєстровані два законопроєкти: урядовий, який зазначений в дорожній карті міністерства, та проєкт закону голови комітету з питань соціальної політики ВРУ. Проте, скоріше за все, розглядатися буде саме урядовий законопроєкт”, – вважає експерт.

За словами Ієрусалимова, державний бюджет може не витримати підвищення прожиткового мінімуму.

“Рішення, яке пропонує уряд, депутати та зацікавлені сторони – відв'язати прожитковий мінімум від невластивих йому розрахунків. Адже якщо підіймати його при нинішній моделі, то бюджет не витримає. За розрахунками нашого Центру, якщо застосувати реальний розмір прожиткового мінімуму лише для визначення зарплат суддів, то лише їхні посадові оклади були б на 9 мільярдів вищі. В нас дуже велика сітка прив’язана до прожиткового мінімуму. Тому якби ми зараз розраховували розмір за фактичним мінімумом, який теж не відповідає реальності, бюджет би просто схлопнувся. Якщо просто взяти і підняти прожитковий мінімум, це дуже негативно вплине на нашу державу”, – вважає він.

На думку експерта, методологія розрахунку прожиткового мінімуму має бути більш сучасною.

“Багато всього потребує змін. Це і послуги телекомунікаційного зв’язку, інтернет. Якщо згадувати COVID-19, то зараз в людей дуже зросли видатки на медицину, тож мінімальні видатки на медицину також мають бути переглянуті”, – переконаний він.

При цьому Ієрусалимов вважає, що методика розрахунку прожиткового мінімуму повинна була б враховувати відмінності у вартості проживання в Києві та у регіонах як це реалізовано в інших країнах, наприклад, у Великій Британії.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок