У Кропивницькому відбулась акція до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом

У Кропивницькому відбулась акція до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом

У Кропивницькому відбулась акція до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом
. Суспільне: Кропивницький

Акцію до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом організували у Кропивницькому. Представники благодійної організації ”100% життя Кропивницький” безкоштовно роздавали каву всім охочим та розповідали про захворювання.

Акція ”Мотиваційна кава” відбувається в усіх обласних центрах України, що знаходяться у ”жовтій” або ”помаранчевій” карантинних зонах – розповіла співорганізаторка акції Оксана Шершень. Мета акції – привернути увагу до захворювання: ”Туберкульоз нікуди не зник. У нас зараз коронавірус, але інші захворювання нікуди не зникли. Зараз ми можемо аналізувати цифри 2019-го і 2020-го років. В Україні – 25 тисяч 237 випадків захворювання (2019 рік – ред.). У 2020 році – 17 тисяч 593 випадки. Це не зниження, це недовиявлення. У Кіровоградській області – 707 людей у 2019 році і 514 – у 2020-му”.

Каву роздавали у паперових стаканах, на яких розмістили QR-коди. Перейшовши за ним, можна ознайомитись з інформацією про туберкульоз. Кропивничанин Артем Фошка спробував просканувати, не вийшло.

Учасник акції Роман Тарубаров розповів, що його дід помер від туберкульозу: ”Про цю хворобу я знаю тому, що у мене дідусь помер він неї. Це сумно. Він лікувався, ходив у лікарню, але йому лікарі сказали, що максимум рік протримається. Він прожив пів року”.

За годину акції охочим роздали 180 стаканів кави.

Що відомо

  • Лікарка-фтизіатр Алла Щаслива розповіла, що туберкульоз передається лише через повітря. Захворіти може будь-хто, незалежно від віку, професії та соціального статусу: ”Є люди, які мають більший ризик захворіти. Перш за все, це це люди, які мають ВІЛ-інфекцію. У них знижений імунітет”.
  • За словами лікарки, лікування туберкульозу в Україні безкоштовне: ”При туберкульозі найчастіше уражаються органи дихання. Симптоми: кашель, підвищення температури, задишка, зниження маси. На ранніх стадія симптомів майже немає, вони з'являються на пізніх стадіях, коли хвороба прогресує”.
  • Всесвітній день боротьби проти туберкульозу відзначають щороку 24 березня. В цей день 1882 року лікар Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу – туберкульозну бацилу.
  • Акцію ”Мотиваційна кава” ініціювала благодійна організація TBpeopleUkraine в рамках реалізації проєкту ” Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні”. Фінансують проєкт Глобальний фонд боротьби зі СНІДом, туберкулбозом та малярією за підтримки з благодійної організації «100% життя».
  • Благодійна організація TBpeopleUkraine об’єднує людей, яких торкнулась проблема туберкульозу.
  • Благодійна організація ”100% життя Кропивницький” допомагає людям, які живуть з ВІЛ, належать до груп найвищого ризику інфікування ВІЛ, хворим на туберкульоз.

Читайте також

На початок