В Україні виявлені нові мутації збудника COVID-19 – вчені

В Україні виявлені нові мутації збудника COVID-19 – вчені

В Україні виявлені нові мутації збудника COVID-19 – вчені
.

Співробітники Інституту молекулярної біології і генетики заявили про виявлення нових мутацій у штаму вірусу SARS-CoV-2, раніше виявленого на території Великої Британії.

Як повідомляється на Facebook-сторінці ІМБГ, виявлені мутації пов’язані зі змінами в ділянках вірусу, які відповідають за швидкість його розмноження та імунну відповідь в інфікованої людини.

"Провівши секвенування 17 зразків, відібраних у хворих з Івано-Франківська, та двох – з Києва, науковці ІМБГ виявили у всіх зразках нові мутації "британського" штаму коронавірусу. Модифікований "британець" відрізняється від попередника, вперше виявленого у Лондоні в грудні 2020 року, критичними змінами у ділянках вірусу, що відповідають за швидкість розмноження вірусу у клітині та реактивність імунної системи людини", – йдеться у повідомленні.

За словами науковців, вони відібрали мутантні зразки вірусу на Прикарпатті під час різкого спалаху захворюваності в регіоні. На їхню думку, саме комбінація нових штамів є причиною чергової хвилі епідемії в Україні та відповідальна за повторне інфікування людей, які раніше вже перенесли захворювання.

"Можна говорити про дуже небезпечну тенденцію заміни попередніх штамів коронавірусу, які циркулювали в Україні восени-взимку і якими українці вже перехворіли, на нові, мутовані штами "британця", – зазначив директор інституту, академік Михайло Тукало.

Як зазначається у повідомленні, отримані співробітниками інституту дані вже зареєстровані в міжнародній базі GISAID.Глобальна науковий проєкт, який забезпечує відкритий доступ до геномних даних вірусів грипу та SARS-CoV-2 При цьому ІМБГ вже передав результати проведених досліджень до Ради національної безпеки і оборони, а учасники делегації ВООЗ погодилися із висновками українських науковців про зв’язок нової хвилі захворюваності із виявленим штамом, зазначили в інституті.

Що відомо

  • Станом на ранок 22 березня в Україні підтвердили 7893 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19, одужали 2993 пацієнти.
  • Фахівці НАН України прогнозують збільшення кількості нових випадків COVID-19 у другій половині березня на рівні 11-15 тисяч хворих на добу.
  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль оголосив про початок третьої хвилі пандемії коронавірусу в Україні.
  • За даними вчених, спалах COVID-19 в Ухані наприкінці 2019 року міг бути пов’язаний із торгівлею тваринами.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок