Одеську ТЕЦ виставлять на аукціон: працівники сподіваються на модернізацію

Одеську ТЕЦ виставлять на аукціон: працівники сподіваються на модернізацію

Ексклюзивно
Одеську ТЕЦ виставлять на аукціон: працівники сподіваються на модернізацію
. Суспільне Одеса

Фонд державного майна готує до приватизації Одеську теплоелектроцентраль. Пакет акцій складає 99,9%, розповів Суспільному керівник регіонального відділення Фонду Держмайна України Олександр Славський.

Головний інженер Олександр Шенгелевич на підприємстві працює з 1993 року. Він розповів, що устаткування в ТЕЦ застаріле і потребує заміни. Чоловік сподівається, що приватизація ТЕЦ дасть змогу модернізувати обладнання, а підприємство працюватиме не лише в опалювальний період.

Олександр Шенгелевич
Олександр Шенгелевич. Суспільне Одеса

"Після приватизації ми очікуємо капіталовкладення, що дозволить зробити реконструкцію та модернізацію обладнання, яке вже існує.А можливо, і будівництво нових блоків, які дозволять працювати станції весь рік", – пояснив головний інженер.

За його словами, на підприємстві працює 328 працівників, утім людей все ж не вистачає.

"Є дефіцит кадрів. Особливо робочих рук. Нам потрібні висококваліфіковані спеціалісти. Ті ж слюсарі, зварювальники, фрезерувальники, токарі", – наголосив

У період опалення ТЕЦ забезпечує теплом приблизно 300 тисяч мешканців міста. На рік станція виробляє від 300 до 380 тисяч гігакалорій енергії, розповів генеральний директор Одеської ТЕЦ Іван Донченко.

Іван Донченко
Іван Донченко. Суспільне Одеса

За його словами, площа основної виробничої ділянки становить 24 гектари. На території розташовані три парові труби. Кожна з них сягає 130 метрів. Одна з труб наразі не працює. Також в одному з приміщень встановили чотири парові турбіни. Їх запускають у період опалення, наразі ж працюють дві.

Одеську ТЕЦ готують до приватизації: працівники сподіваються на модернізацію підприємства
Приміщення в якому розміщені парові турбіни. Суспільне Одеса

Донченко зазначив, що підприємство пропонувалось до приватизації з 2012 року. На його думку, у разі акціонування, на Одеській ТЕЦ поліпшаться умови праці та збільшиться кількість робочих місць.

Одеську ТЕЦ готують до приватизації: працівники сподіваються на модернізацію підприємства
Суспільне Одеса

Директор пояснив, що підприємство "тривалий час" працювало зі збитком, тому накопичувалась кредиторська заборгованість за природний газ. Основним кредитором Одеської ТЕЦ є Нафтогаз України. Наразі заборгованість ТЕЦ складає приблизно 1 мільярд гривень.

"Є закон, він дозволяє реструктувати заборгованість. Частину боргу Нафтогаз нам списав, відповідно до цього закону, це близько 160 мільйонів гривень. Якщо інвестор вирішить будувати нову маневрену станцію, він зможе суттєво заробляти на ринку електричної енергії ", – зауважив Донченко.

Одеську ТЕЦ готують до приватизації: працівники сподіваються на модернізацію підприємства
Суспільне Одеса

Нині Фонд держмайна України готує усі необхідні документи, розповів керівник регіонального відділення Фонду держмайна Олександр Славський. За його словами, коли саме Одеську ТЕЦ виставлять на аукціон, наразі невідомо.

Олександр Славський
Олександр Славський. Суспільне Одеса

"Будь-який об'єкт виноситься на аукціон тоді, коли усі документи зібрані. Тобто ми провели інвентаризацію, зареєстрували усі права власності. Після цього створюється спеціальна комісія, яка прописує умови приватизації. Потім нам надсилають протокол з визначеним переможцем. Тобто той, хто найбільше дав грошей. І ми зобов'язані укласти договір із ним", – пояснив Славський.

Він додав, пандемія не вплинула на зацікавленість інвесторів і умови до залучення інвестицій в об’єкти приватизації.

" Фонду державного майна України вдалось домогтись розблокування підготовки до аукціонів і робота щодо підготовки до приватизації відновилась, але заборона на проведення аукціонів досі діє. Очікується, що Верховна Рада найближчим часом проголосує за початок масштабних інвестицій до України та повністю розблокує велику приватизацію для залучення сталих інвестицій в модернізацію активів та створення нових робочих місць", – розказав Олександр Славський.

Керівник регіонального відділення Фонду держмайна розповів, що загалом в Одеській області планують виставити на аукціон 51 об'єкт приватизації.

Що відомо

  • 4 лютого Верховна рада ухвалила за основу зміни до закону "Про приватизацію державного і комунального майна", який розблоковує проведення аукціонів з продажу об’єктів великої приватизації у період карантину.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що в межах масштабної приватизації в Україні у першу чергу почали передавати у приватну власність сотні неефективних підприємств, а не стратегічні об'єкти.
  • 15 липня Фонд державного майна завершив аукціон з продажу готелю "Дніпро". Об'єкт придбала компанія ТОВ "Смартленд" за понад мільярд гривень. Ставка, яка виграла, перевищила початкову ціну в понад 13 разів. 
  • Переможець аукціону з приватизації столичного готелю "Дніпро" переказав до державного бюджету понад мільярд гривень за його купівлю.
На початок