"Харківські угоди": СБУ обшукала будівлі Ради, МЗС, Кабміну та РНБО

"Харківські угоди": СБУ обшукала будівлі Ради, МЗС, Кабміну та РНБО

"Харківські угоди": СБУ обшукала будівлі Ради, МЗС, Кабміну та РНБО
. УНІАН

Співробітники Служби безпеки обшукали адміністративні будівлі органів влади, які були залучені до підготовки та ратифікації так званих "Харківських угод".

Згідно з повідомленням пресслужби СБУ, слідчі дії проводились для встановлення обставин, які встановлюються у рамках кримінального провадження.

Серед іншого, обшуки проводилися у:

  • Верховній раді, зокрема її комітетах;
  • Головному науково-експертному управлінні ВР;
  • Раді національної безпеки та оборони;
  • Міністерстві закордонних справ;
  • Кабінеті міністрів спільно з Державним бюро розслідувань.

Так, під час обшуків виявлено документи, які свідчать про те, що тодішнє керівництво держави, до підписання та прийняття вказаних документів, усвідомлювало їх наслідки.

"Зокрема, щодо збільшення кількості особового складу військових формувань та спеціальних служб Російської Федерації, які надалі брали участь в анексії Криму, та завдання шкоди економічним інтересам", — ідеться в повідомленні.

Згідно з ним, СБУ проводить слідчі дії за процесуальним керівництвом Офісу генерального прокурора.

Знайдені СБУ документи
Знайдені СБУ документи. СБУ

Знайдені СБУ документи
Знайдені СБУ документи. СБУ

Знайдені СБУ документи
Знайдені СБУ документи. СБУ

12 березня Служба безпеки розпочала розслідування та відкрила кримінальне провадження щодо службових осіб органів державної влади за фактом державної зради у період з 2008 по 2010 роки. Слідчі досліджують, зокрема, обставини підготовки та підписання 21 квітня 2010 року "Угоди між Україною і Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України до 2042 року", дотримання регламенту та процедур під час її затвердження депутатами Верховної ради.

11 березня Рада нацбезпеки вирішила доручити СБУ перевірити обставини підготовки та ратифікації "Харківських угод" 2010 року. Як розповів секретар РНБО Олексій Данілов, СБУ буде з'ясовувати, "з якою мотивацією" голосували депутати.

За законопроєкт тоді проголосували 236 депутатів. Голосування відбувалось 27 квітня 2010 року. Зокрема, серед тих, хто проголосував за ратифікацію угоди були: олігарх Рінат Ахметов; чинний нардеп Андрій Деркач щодо якого США нещодавно запровадила санкції; Олег Царьов, який переховується від слідства в РФ; чинний нардеп Ігор Палиця; Сергій Головатий – чинний заступник Голови Конституційного суду, кандидат на посаду ректора університету ім. Тараса Шевченка Володимир Литвин.

Читайте також: Ахметов, Палиця, Литвин: РНБО доручила СБУ перевірити нардепів, які голосували за "Харківські угоди"

Що відомо

  • 21 квітня 2010 року у Харкові тодішній президент України Віктор Янукович та президент Росії Дмитро Медведєвим підписали Угоду з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України. Згідно з документом, термін перебування Чорноморського флоту Російської Федерації у Севастополі подовжено з 2017 до 2042 року з автоматичним продовженням на 5 років, якщо будь-яка сторона не висловить заперечення, та встановлена орендна плата. В обмін Росія погодилася на здешевлення для України російського газу шляхом застосування знижки у вигляді анулювання митних зборів.
  • Державне бюро розслідувань оголосило про підозру у державній зраді колишньому президенту-втікачу Віктору Януковичу за підписання "Харківських угод" у 2010 році на користь Росії.
  • З 2014 року Служба безпеки відкрила 16 643 кримінальні провадження щодо державної зради та тероризму.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок