У Раді зареєстрували законопроєкт про припинення повноважень мерів після смерті

У Раді зареєстрували законопроєкт про припинення повноважень мерів після смерті

У Раді зареєстрували законопроєкт про припинення повноважень мерів після смерті
. УНІАН

У Верховній раді зареєстрували законопроєкт про вдосконалення порядку дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови після смерті чиновника.

Проєкт з'явився на сайті ради 12 березня.

Зараз юридична колізія дає можливість місцевій владі відтягувати призначення виборів нового мера заради власної вигоди. Ухвалення закону дозволить спростити юридичні перешкоди для призначення позачергових виборів місцевого голови у разі смерті мера, повідомив один із авторів документу депутат від партії "Голос" Роман Лозинський.

"Так міськрада Харкова після смерті Геннадія Кернеса одразу ж оголосила дводенну жалобу. Але "забула" ухвалити рішення про прийняття факту смерті мера — необхідний юридичний хід для призначення позачергових виборів. Відтягнули на два місяці, і тільки через великий розголос таки прийняли. Ще цікавіша ситуація була в Луцьку, де понад три роки не призначали вибори після смерті міського голови", – пояснив нардеп.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Згідно з пояснювальною запискою до документу, законопроєкт пропонує створити альтернативний механізм повідомлення ВРУ про дострокове припинення повноважень голови, якщо уповноважена на виконання обов’язків голови не зробила цього вчасно. Також депутати хочуть змінити підхід до визначення моменту дострокового припинення повноважень голови — замість прийняття додаткового рішення місцевою радою.

Так, у випадку смерті міського або селищного голови, повноваження будуть припинятися з дня смерті, визначеного у свідоцтві про смерть або у іншому документі, що засвідчує факт смерті особи. У випадку звернення з особистою заявою – з дня оголошення особистої заяви на пленарному засіданні ради або, якщо така не відбулося, по закінченні двотижневого терміну з дня передачі заяви раді. У разі припинення громадянства чиновника — з дня його припинення.

Окрім того, про факт смерті міського або селищного голови тимчасовий виконувач його обов'язків має повідомити про це Верховну раду протягом 15 днів. Якщо виконувач обов'язків цього не зробить, офіційне повідомлення мають надіслати профільний заступник, секретар виконкому або будь-який депутат місцевої ради.

Також, термін у 90 днів, протягом якого парламент має призначити нові місцеві вибори пропонується відраховувати з моменту повідомлення Ради уповноваженими на це особами, а не з дня припинення повноважень.

Автори сподіваються, що запропонований документ спростить призначення позачергових виборів у разі дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови.

Що відомо

  • Харківський міський голова Геннадій Кернес помер 16 грудня у Німеччині, де лікував ускладнення коронавірусної хвороби.
  • Секретар Харківської міськради Ігор Терехов повідомив, що направив до парламенту клопотання про призначення позачергових виборів міського голови 31 грудня 2020 року. У профільному комітеті чекали на його надходження.
  • Через брак документів парламент не був готовий розглянути питання виборів у Харкові. "М'яч на полі Харківської міськради", — сказав 25 січня голова Верховної Ради Дмитро Разумков.
  • Комітет розглядав питання харківських виборів на засіданні 27 січня. Народні депутати дійшли висновку, що для голосування бракує супровідних документів, а саме рішення Харківської міської ради про дострокове припинення повноважень міського голови.
  • Кернеса позбавили повноважень міського голови через два місяці після смерті на сесії 24 лютого. 4 березня до Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування надійшов лист з копією рішення Харківської міськради про дострокове припинення повноважень Геннадія Кернеса.

На початок