Історія одного пам'ятника: де й коли з'явився перший Шевченко на Рівненщині

Історія одного пам'ятника: де й коли з'явився перший Шевченко на Рівненщині

Ексклюзивно
Історія одного пам'ятника: де й коли з'явився перший Шевченко на Рівненщині
. Суспільне Рівне

Вісімдесят один рік тому, у березні 1941 року, встановили перший на території Рівненської області пам'ятник Тарасові Шевченку. Його розташували у рівненському парку, що незадовго до цього отримав ім'я Кобзаря. 10 березня 2021 року, у річницю дня смерті поета, Суспільне дослідило історію найстарішого монумента символу українців.

У 1940 році парк Любомирських перейменували на честь Шевченка. Через рік у березні у ньому встановили пам'ятник Кобзарю. Він знаходився не там, де зараз, а ближче до входу зі сторони Соборної.

Пам'ятник Шевченку
Суспільне Рівне

Виконаний постамент з погруддям із бетону.

"На жаль, автори пам'ятника невідомі. Є версія, що він був зроблений за типовим проєктом, в серійному виробництві. Можливо, його робили студенти чи викладачі Національної академії мистецтв у Києві. Бо такий точно пам'ятник, як у Рівному, з'явився на території академії і в Ашгабаті, теперішній столиці Туркменістану", – розповідає краєзнавиця Світлана Калько.

Пам'ятник Шевченку
Суспільне Рівне

Краєзнавиця є авторкою монографії про історію парку у Рівному. Подальша доля саме першого пам'ятника, каже, невідома. Ймовірно, він був зруйнований під час війни, але є й інша – непідтверджена версія.

"Буцімто однієї ночі рівненські патріоти зняли той самий перший пам'ятник і заховали у схованку. Після війни його дістали і знову встановили у парку. Чи це правда, чи ні – достеменно невідомо", – додає краєзнавиця.

Читайте також: Унікальні і навіть зі скла: на Рівненщині колекціонер зібрав понад 300 "Кобзарів"
Пам'ятник Шевченку
Суспільне Рівне

Завсектору збереження культурної спадщини краєзнавчого музею Олексій Черницький вважає, що у післявоєнний час бюст зробили заново і встановили на тому самому місці на вході в парк.

"У 1964 році, на чергову річницю, було прийнято рішення, що буде встановлений повноцінний меморіал, буде створено пам'ятка меморіального мистецтва, цей бюст перенесли і була створена скульптурна композиція", – розповідає Олексій Черницький.

Пам'ятник Шевченку
Суспільне Рівне

Авторами цієї композиції є скульптор Григорій Шульман та архітектор Віктор Герасименко. Поблизу постаменту та стели облаштували квітник, зробивши таким чином куточок Кобзаря у міському парку.

Зараз меморіал має статус пам'ятки монументального мистецтва місцевого значення, захищається законом і час від часу там проводять реставраційні роботи.

"Ми вказуємо 41-й рік, тому що історично можна сказати, що це один об'єкт, який перетікає в інший, але це не є одним і тим самим. Але ми змушені вказувати всі реальні датування: 41-й, 47-й, 64-й. Про 41-й рік можна говорити як про встановлення першого пам'ятника Шевченку в Рівненській області загалом. Але не можна напряму проводити паралелі з тим пам'ятником, який стоїть зараз у парку Шевченка", – додає Олексій Черницький.

Читайте також: Маленькі, великі і дивні: які є пам'ятники Шевченку на Рівненщині

Нині на Рівненщині є 37 пам’яток культурної спадщини, присвячених Шевченку: 33 пам’ятники монументального мистецтва та 4 меморіальні дошки.

Читайте також

  • Маленькі, великі і дивні: які є пам'ятники Шевченку на Рівненщині
  • Скульптор розповів і показав, яким міг бути Шевченко у Рівному
  • Рівненський патрульний з тату Шевченка на пів руки: чому він це зробив

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок