Екологічну ситуацію на окупованих територіях моніторитимуть через супутник

Екологічну ситуацію на окупованих територіях моніторитимуть через супутник

Екологічну ситуацію на окупованих територіях моніторитимуть через супутник
.

За екологічною ситуацією на окупованих територіях планують стежити за допомогою супутникових знімків.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

"Мінреінтеграції спільно з партнерами планує використовувати супутникові знімки, які є найнадійнішими джерелами інформації про території України, де органи державної влади тимчасово не виконують свої повноваження", - йдеться у повідомленні.

Супутникові знімки планують використовувати для моніторингу змін інженерно-транспортної інфраструктури, моніторингу надзвичайних ситуацій та для вирішення екологічних задач.

"Питання екологічних проблем на тимчасово окупованих Росією територіях України вже давно гостро стоїть. Зараз нам вкрай необхідно зосередити увагу на цьому питанні, в тому числі увагу міжнародної спільноти, адже загроза екологічної катастрофи на ТОТ стосується не тільки наших окупованих територій, не тільки всієї території України, а стосується і торкнеться всієї Європи. Нам вже давно треба визначити загрози, які існують на ТОТ, й шукати інструменти їх вирішення", - зазначив заступник міністра В'ячеслав Шаповалов.

Також у міністерстві повідомили, що окупаційні адміністрації вже тривали час скидають у водосховища Донеччини та Луганщини неочищені стоки шахт. Через це фіксують погіршення гігієнічних та екологічних показників.

"Норми щодо гранично допустимої концентрації у воді нафтопродуктів у Волинцівського питного водосховища, що розташоване у Донецькій області, перевищено у 6 разів, нітратів – у 5,7 раза, сульфатів – у 3,5 раза, а цинку – майже у 4 рази", - йдеться у повідомленні.

Існує також загроза радіаційного забруднення через припинення відкачування ґрунтових вод на території шахти "Юнком" (Донеччина), де у 1979 радянська влада здійснила ядерний вибух потужністю 0,3 кілотонни у тротиловому еквіваленті.

Мінреінтеграції неодноразово зверталося до міжнародних організацій у рамках встановленого мандату з проханням перевірити зазначені факти та вжити заходів реагування.

Що відомо

  • Під час чергового засідання Тристоронньої контактної групи на рівні глав делегацій, яке проходило 17 лютого, в режимі відеоконференції. Очільник російської делегації у ТКГ Борис Гризлов не зміг відповісти на питання Глави української делегації Леоніда Кравчука щодо допуску інспекції МАГАТЕ на окуповані території".
  • Донецькій та Луганській областям загрожує екологічне лихо через затоплення шахт на окупованих територіях.
  • Понад 80% промислових об'єктів, які були пошкоджені внаслідок збройної агресії РФ, несуть екологічну небезпеку.
  • Російські окупанти завершили затоплення об'єкта "Кліваж" в шахті "Юнком"ще 1 березня, радіоактивна вода зараз вже надходить в горизонти питної води.
  • Об'єкт "Кліваж" - підземний ядерний вибух потужністю 0,3 кт в тротиловому еквіваленті, який був здійснений 16 вересня 1979 на території Донецької області Української РСР на східному крилі шахти "Юнком" (місто Юнокомунарівськ, Єнакіївської міськради, ВО "Орджонікідзевугілля") на глибині 903 метрів.
На початок