Китай запускає цифровий паспорт вакцинації

Китай запускає цифровий паспорт вакцинації

Китай запускає цифровий паспорт вакцинації
. АР

Уряд Китаю запроваджує цифровий сертифікат вакцинації для транскордонних поїздок на базі платформи соціальної мережі WeChat.

Як повідомляє The Guardian, цифровий сертифікат, який показуватиме статус вакцинації користувача та результати тестування на захворювання, доступний для громадян Китаю через програму, створену на платформі китайської соціальної мережі WeChat.

"Він призначений для сприяння відновленню світової економіки та полегшення транскордонних поїздок", – зазначив представник міністерства закордонних справ.

При цьому міжнародний сертифікат здоров'я доступний тільки для використання громадянами Китаю і поки що не є обов'язковим. Він також доступний і в паперовій формі.

Створена Китаєм програма включає зашифрований QR-код, який дозволяє кожній країні отримувати інформацію про стан здоров'я мандрівників, повідомило в понеділок державне інформаційне агентство Xinhua. Такі "QR-коди здоров'я" у WeChat та інших китайських додатках для смартфонів вже можуть використовуватися для внутрішнього транспорту та доступу до низки громадських місць.

Додатки відстежують розташування користувача і видають "зелений" код, що відповідає статусу "здоровий" якщо користувач не був у тісному контакті із людиною з підтвердженим діагнозом або не відвідував місця, де сталися спалахи захворювання.

При цьому система викликала занепокоєння з приводу конфіденційності даних та побоювання, що вона забезпечить уряду Китаю більше можливостей слідкувати за своїми громадянами.

Запроваджений Китаєм сертифікат вважається першим у світі "вірусним паспортом". США і Великобританія входять в число країн, що розглядають можливість впровадження аналогічних дозволів. Європейський Союз також працює над "паспортом вакцинації", який дозволить громадянам подорожувати між країнами-членами ЄС та за межі Союзу.

Що відомо

  • В Євросоюзі планують впровадити так звані "сертифікати вакцинації" для тих, хто отримав щеплення від коронавірусу.
  • Угорщина вирішила запровадити COVID-сертифікати для людей, які зробили щеплення або перехворіли на коронавірус.
  • Всесвітня організація охорони здоров'я виступила проти запровадження цифрових "паспортів вакцинації".
  • Прем'єр Денис Шмигаль заявив, що"паспорти вакцинації" можуть створити на базі електронного реєстру на порталі "Дія".
  • Шмигаль пояснив, як українці зможуть отримати COVID-паспорти.
На початок