Чому на Черкащині бракує медичних працівників. Пояснюють експерти

Чому на Черкащині бракує медичних працівників. Пояснюють експерти

Чому на Черкащині бракує медичних працівників. Пояснюють експерти
. користувач інтернету

Наприкінці 2020 року дефіцит лікарів у медичних закладах Черкащини становив 1600 осіб, у попередньому році не вистачало 1 511. Про це в етері "Українського радіо РОСЬ у програмі "Тема дня" розповіла заступниця начальника Управління охорони здоров'я ЧОДА Тетяни Бондар.

За її словами, на Черкащині станом на кінець 2020-го року зі 168-ми лікарських амбулаторій 34 працювали без лікарів, а укомплектованість молодшими медичними спеціалістами становить 82 %. 72 фельдшерсько-акушерські пункти працюють без середнього персоналу. Найбільш критична ситуація – в Канівському районі: там сім ФАПів без середніх медичних працівників.

"Щороку ми сподіваємося, що молоді лікарі, які проходять навчання в інтернатурі, залишаться у нас, але виходить по-іншому. Нині в інтернатурі проходить навчання 216 лікарів. Сподіваємось, що цього року навчання закінчать 106 осіб, з них 8 повинні зайняти посади лікарів загальної практики, 68 планують направити в заклади охорони здоров'я", – зазначила Бондар.

Зі слів заступниці директора Черкаського центру зайнятості Марини Сорокіної, нині кількість "шукачів" роботи перевищує кількість запропонованих вакансій.

"Якщо враховувати ті вакансії, які надають роботодавці до центру зайнятості на Черкащині, не можна сказати, що є дефіцит медичних працівників. До служби зайнятості за два місяці цього року роботодавці надали майже 150 вакансій медичних працівників — лікарів і медичних сестер", – повідомила вона.

Марина Сорокіна розповіла, що кількість претендентів на посаду перевищує кількість запропонованих вакансій.

"Якщо за два місяці цього року було надано 60 вакансій лікарів, то претендентів було 100. Якщо говорити про медичних сестер, вакансій було 70, а претендентів — 300. Є ще один нюанс: вакансії відрізняються за спеціалізацією фахів. Нині у нас є вакансії: сімейних лікарів, хірургів, терапевтів, психіатрів, а серед тих, хто шукає роботу, - у нас переважають лікарі-стоматологи", – розповіла Сорокіна.

Крім того, вакансії можуть бути в Черкасах, а "пошукачі" за цією спеціалізацією – перебувати на обліку в іншому районі області.

"Є вакансії в Черкасах, є і в районах, наприклад, в Чигирині, в Тальному. Ми з'ясовували, чому саме ці вакансії неукомплектовані. Серед претендентів ми шукаємо тих, хто перебуває на обліку. Також шукаємо і серед тих людей, які шукають роботу в районах та знаходяться поряд з тим місцем, де є вакансія. На мою думку, на це впливає рівень заробітної плати. Є вакансії, які можна заповнити за 1-2 дні, а є такі, над якими потрібно працювати", – додала вона.

"Шукачі" медичних вакансій до Центру зайнятості подають таку інформацію:

  • документи, які підтверджують медичну освіту, рівень кваліфікації;
  • свої вимоги щодо того, яким медичним працівником хочуть працювати;
  • інформація щодо транспортної доступності;
  • рівень заробітної плати (якщо роботу шукають особі, яка зареєстрована як безробітна, враховують її побажання. Також, згідно із законодавством, людина може претендувати на зарплату, не меншу за ту, яка була на попередньому робочому місці).

Сьогодні в Білозірській громаді працює три сімейних лікарі, терапевт та педіатр. За словами голови громади Володимира Міцука, цих фахівців вистачає для забезпечення медичними послугами жителів громади:

"Нині в Білозірській громаді створені всі умови для роботи сімейних лікарів. Однак хотілося б, щоб заробітна плата була більшою, бо якщо порівняти її із зарплатнею міських лікарів, то вона менша. Я вважаю, коефіцієнт має бути вищим для сільської місцевості, тому що навантаження однакове, але умови праці різні”, — зазначив він.

З 2019 року на базі ЧНУ ім. Богдана Хмельницького функціонує навчально-науковий центр "Медичний інститут". Нині там навчається 11 студентів.

За словами завідувача кафедри фундаментальної медицини ЧНУ ім. Богдана Хмельницького, доктора медичних наук Сергія Руденка, територіальна громада повинна забезпечити лікаря на такому рівні, щоб він хотів працювати там.

"Коли буде нормальне конкурентне середовище серед громад, лікар відчує себе господарем ситуації. Якщо його будуть поважати, якщовін матиме там фінансову підтримку, житло, він працюватиме не в Черкасах чи Києві, а навпаки, хотітиме працювати в територіальній громаді. Минулого року в Черкасах була делегація із США: у них лікарі сімейної медицини — це найбільш престижна спеціалізація, у них амбулаторії мають первинне оснащення до 15 мільйонів доларів", — розповів він.

За словами Сергія Руденка, у територіальних громадах мають створити ряд умов для лікарів:

  • свобода дії. Лікаря не повинні пригнічувати адміністратори із центральних лікарень, щоб лікар відчував себе хазяїном ситуації.
  • територіальна громада повинна надати лікарю житло із правом власності.
  • зарплатня повинна бути 1 500 доларів. Цей еквівалент повинен бути закріпленим на рівні мінімального Європейського стандарту, щоб вони не хотіли виїжджати за кордон.
  • сучасна лабораторія. Первинна апаратура, яка відповідає нормативам протокольної медицини
  • забезпечення транспортом, бензином і акомодація для родини.

Авторка Альона Ніколенко

Читайте також

На початок