Зеленський підписав закон щодо продовження терміну встановлення газових лічильників

Зеленський підписав закон щодо продовження терміну встановлення газових лічильників

Зеленський підписав закон щодо продовження терміну встановлення газових лічильників
. УНІАН

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до Закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу", яким до 1 січня 2023 року відтерміновується обов'язкове встановлення газових лічильників.

"Метою документа є поліпшення роботи із запровадження 100% комерційного обліку природного газу для населення, що проживає у квартирах та приватних будинках, у яких природний газ використовується, зокрема, для приготування їжі", – йдеться у повідомленні Офісу президента.

Відповідний законопроєкт 5 березня підтримали 244 народних депутатів.

Згідно з ухваленим законом, оператори газорозподільної системи зобов'язані до 1 січня 2023 року забезпечити лічильниками газу населення, що проживає у квартирах та приватних будинках, у яких газ використовується тільки для приготування їжі.

Контроль за забезпеченням встановлення лічильників газу здійснює НКРЕКПНаціональна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Він має щокварталу оприлюднювати на своєму офіційному сайті відомості про виконання обов'язків операторів газорозподільної системи.

Згідно з законом, Кабінет міністрів має у тримісячний строк з дня набрання закону чинності має розробити та затвердити порядок компенсації витрат побутовим споживачам, які власним коштом встановили індивідуальні лічильники газу, у розмірі середньозваженої вартості такого лічильника.

Що відомо

  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що уряд планує запровадити середню річну ціну на газ, що дозволить уникнути різких коливань вартості блакитного палива для населення.
  • Уряд готує законопроєкт, який дозволить урівняти ціну на розподіл газу в середньому по країні. Всі газопостачальні компанії навесні або влітку мають представити людям свої річні продукти.
  • Раніше Кабінет міністрів ухвалив рішення стосовно встановлення з 1 лютого 2021 року на період дії карантину ціни на природний газ на рівні 6,99 гривні за кубометр для побутових споживачів.
  • Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, знизила граничний тариф на розподіл газу до 1,79 грн за кубометр. Водночас для деяких компаній ця сума буде нижчою.
  • Міністерство соціальної політики спростило процедуру інформування про зміну постачальника газу для побутових клієнтів, які отримують субсидії чи пільги.
  • Кабмін скасує обмеження ціни на газ для населення для отримання траншу від МВФ.
На початок