За яких умов в Україні можуть запровадити подвійне громадянство. Пояснює МЗС

За яких умов в Україні можуть запровадити подвійне громадянство. Пояснює МЗС

За яких умов в Україні можуть запровадити подвійне громадянство. Пояснює МЗС
. Facebook

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна планує запровадити подвійне громадянство з "дружніми країнами", проте не з Росією.

"Я є послідовним прихильником цієї ідеї (подвійного громадянства – ред.). І ми працюємо з депутатами над законодавчими змінами. Є один виняток – це держава-агресор. З нею не може йтися про будь-яке подвійне громадянство", – сказав Кулеба.

За його словами, планується, що подвійне громадянство буде дозволене з країнами ЄС та іншими, які є дружніми до України.

"Політика, яку ми будемо реалізовувати складається із двох елементів: ми пропонуємо дозволити подвійне громадянство з країнами ЄС та країнами світу, які є для нас дружніми, які не становлять для нас жодної загрози. І список цих країн буде калібруватися та залежатиме від деяких критерій. Таким чином ми можемо тримати цей ореол українства у світі", – пояснив Кулеба.

Як пояснив міністр, громадянин України, який виїхав на постійне місце проживання в іншу країну, зокрема, в країни ЄС, зможе зберегти свій український паспорт. Він розповів, що у законодавстві має бути відображена позиція держави щодо участі осіб з подвійним громадянством в державному житті України.

"Але є декілька моментів. Ось у вас кілька паспортів, чи маєте ви бути депутатом парламенту, чи можете бути міністром? Тут будуть встановлені обмеження для того, щоб не допустити якихось зловживань. Тому загалом політика буде ліберальною в питанні множинного громадянства, але з обмеженнями, які стосуються участі осіб з множинним громадянством в політичному житті країни", – розповів Кулеба.

Що відомо

  • У Верховній раді зареєстровано зміни до кількох законів щодо іноземного громадянства, яким пропонується легалізувати подвійне громадянство в Україні.
  • 26 лютого Рада національної безпеки та оборони доручила Кабінету міністрів розробити законопроєкт щодо осіб з подвійним громадянством.
  • Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО, яке зобов’язує уряд підготувати законодавчу базу для розв'язання проблем у сфері подвійного чи множинного громадянства.
  • Секретар РНБО Олексій Данілов пояснив, що бізнесмен Ігор Коломойський не зможе обіймати жодні державні посади, допоки він матиме інші громадянства, окрім українського.
На початок