Міжнародний кримінальний суд розслідує можливі воєнні злочини Ізраїлю

Міжнародний кримінальний суд розслідує можливі воєнні злочини Ізраїлю

Міжнародний кримінальний суд розслідує можливі воєнні злочини Ізраїлю
. Time / Carolien Sikkenk Laurillardlaan

Головна прокурорка Міжнародного кримінального суду (МКС) Фату Бенсуда розпочала офіційне розслідування ймовірних військових злочинів Ізраїлю на палестинських територіях.

Як повідомляє BBC, Фату Бенсуда заявила, що розслідування стосуватиметься подій на окупованому Ізраїлем Західному березі ріки Йордан, у Східному Єрусалимі та у секторі Газа із 13 червня 2014 року.

"Розслідування буде охоплювати злочини, які підпадають під юрисдикцію Суду та, ймовірно, були скоєні з 13 червня 2014 року", – йдеться у її заяві.

Також посадовиця пообіцяла, що розслідування буде неупередженим, незалежним і об'єктивним.

Палестинські угруповання, які контролюють Сектор Гази та Західний берег ріки Йордан, привітали заяву Бенсуди. Натомість Ізраїль жорстко розкритикував це рішення. Зокрема, прем'єр-міністр країни Біньямін Нетаньягу назвав його "втіленням антисемітизму".

"Суд, створений для запобігання повторення злочинів, скоєних нацистами проти єврейського народу, тепер звертається проти держави єврейського народу. Звичайно, він не говорить жодного слова проти Ірану, Сирії та інших диктатур, які здійснюють справжні військові злочини", – заявив Нетаньягу.

У лютому МКС ухвалив, що його юрисдикція поширюється на Сектор Гази та Західний берег ріки Йордан, що дозволяє почати розслідування про можливі військові злочини, скоєні ізраїльськими військових на цих територіях.

Що відомо

  • Міжнародний кримінальний суд діє на підставі Римського статуту, який набрав чинності у 2002 році. Суд, який базується в Гаазі, розглядає злочини проти людяності, випадки геноциду і військових злочинів. При цьому юрисдикція суду поширюється тільки на ті держави, які ратифікували Статут.
  • Ізраїль не входить до МКС і стверджує, що у суду немає юрисдикції для розгляду подібних питань. Палестинці приєдналися до Міжнародного кримінального суду у 2015 році. Вони наполягають на розслідуванні.
  • Ізраїль отримав контроль над Сектором Гази, Західним берегом ріки Йордан, Східним Єрусалимом та Голанськими висотами у результаті Шестиденної війни 1967 року.

На початок