Через додаток чи дзвінок до МОЗу. Як жителі Полтавщини можуть записатися на вакцинацію від COVID-19

Через додаток чи дзвінок до МОЗу. Як жителі Полтавщини можуть записатися на вакцинацію від COVID-19

Через додаток чи дзвінок до МОЗу. Як жителі Полтавщини можуть записатися на вакцинацію від COVID-19
. Суспільне Полтава

Полтавець Віталій Набок записався до, так званого, листа очікування на вакцинацію від коронавірусу. Чоловік на COVID-19, каже, не хворів, та щепитися вирішив самостійно.

Я бажаю, насамперед, попередити хворобу і захистити вакцинацією й інших людей. Оскільки так ми формуємо колективний імунітет. Чим дужчий колективний імунітет, тим буде здоровіша нація. А ще ми швидше повернемося до нормального життя, говорить полтавець Віталій Набок.

Полтавець Віталій Набок записався до листа очікування на вакцинацію
Полтавець Віталій Набок записався до листа очікування на вакцинацію. Суспільне Полтава

Зареєструвався до онлайн черги полтавець за допомогою додатку «Дія». Для цього використав мобільний телефон.

Записатися, вибираємо категорію. Це категорія черговості. Обираєте місце, де ви бажали б вакцинуватися, пункт щеплення, і система повідомляє, що вас внесено до списку людей, які бажають вакцинуватися, каже Віктор Набок.

Окрім додатку чи порталу «Дія», записатися можна, зателефонувавши до контакт-центру Мінохорони здоров’я. Згодом списки вакцинації формуватимуть і сімейні лікарі.

Сімейні лікарі складають списки. До прикладу, у неї є людина на ділянці і вона може бути навіть не попереджена. Вона автоматично потраплятиме до списків. З нею, звісно, будуть говорити, коли постане питання вакцинації або перед тим питатимуть їхньої згоди, розповідає заступник директора департаменту охорони здоров’я Полтавщини Юрій Курилко.

Та вакцинуватися від коронавірусу охочі зможуть тоді, коли надійде їхня черга згідно з п’ятьма етапами щеплення в Україні.

Під час першого планують щепити більше 360 тисяч людей по всій державі. Вакцинувати першочергово будуть медиків, які лікують хворих на СOVID-19, а ще військових та тих, хто перебуває у геріатричних пансіонатах.

Запис на вакцинацію
Запис на вакцинацію. Суспільне Полтава

Наступними щеплюватимуть працівників центрів громадського здоров’я, людей, яким за 80 років, та соціальних працівників. Загалом – близько 3 мільйонів людей.

Під час третього етапу планують вакцинувати приблизно сім мільйонів українців. Це люди віком від 65 до 79 років, а також – рятувальники, правоохоронці, військові та освітяни.

Четвертими щеплюватимуть людей віком від 60 до 64 років та тих, хто перебуває у місцях позбавлення волі. Це близько 11 мільйонів людей.

А ще майже 13 мільйонів українців імунізуватимуть під час останнього п’ятого етапу. Це решта дорослого населення.

Нині в електронну чергу на щеплення зареєструвалися понад 45 тисяч українців. Загалом на Полтавщині від коронавірусу вже імунізували більше трьох сотень людей. Це – медики.

Саму ж вакцинацію в області почали 25 лютого. Тоді медпрацівників щеплювали у Полтаві. А препарати в область привезли увечері 24 лютого.

На початок