Чому “Скажене весілля” б’є рекорди та чи буде четверта частина. Інтерв'ю з Юрієм Горбуновим

Чому “Скажене весілля” б’є рекорди та чи буде четверта частина. Інтерв'ю з Юрієм Горбуновим

Чому “Скажене весілля” б’є рекорди та чи буде четверта частина. Інтерв'ю з Юрієм Горбуновим
.

В прокат вийшла третя частина української комедії “Скажене весілля”. Касові збори першого фільму майже вп’ятеро перевищили кошторис. При виробничому бюджеті 10,8 мільйонів гривень стрічка зібрала у кінопрокаті 54,9 мільйонів гривень та повернула у Держкіно кошти, виділені на створення фільму.

“Скажене весілля 3” виходить у кінопрокат під час пандемії, тому ми поговорили з продюсером та актором стрічки Юрієм Горбуновим про ризики не зібрати касу (бокс-офіс) та використання реклами у кіно (продакт-плейсмент).

"Люди скучили за комедією"

Юрію, як вважаєте, в чому полягає феномен популярності “Скаженого весілля”?

По-перше, ми якісно і самовіддано робили свою роботу. По-друге, це фільм про нас самих, про українців, про наші сім’ї, наших батьків, близьких, сусідів, друзів. Кожен глядач в кінотеатрі пізнає себе в цьому кіно. А чим ближче це до всіх нас, тим воно зрозуміліше, і всі комедійні ситуації, які виписані у фільмі, відображають наше життя. Може, трошки перебільшено. Тому люди знаходять відгук у побаченому у своєму житті, і це логічно, що воно популяне. Люди скучили за комедією.

Навколишнє життя, на жаль, мало дарує позитивних емоцій. Тому люди до них тягнуться, і ми сподіваємось, що “Скажене весілля 3” буде тим переломним моментом, який поверне людей в кінотеатри попри карантин і допоможе відчути, що скоро весна, а це значить, що все класно.

Яких комедій не вистачає українцям?

Абсолютно різних. І ліричних, і романтичних, і ексцентричних, і таких, як у нас. У нас не лірична комедія, бо в нас швидше вона народна. Ми цим пишаємось тому, що не завжди виробникам кіно вдається достукатись до самих глибин сердець наших глядачів.

Які ваші прогнози на бокс-офіс з третьою частиною?

Дуже важко будувати прогнози у такий час, коли зали наполовину можуть бути заповнені. Ми не будували ці прогнози і на перше, і на друге “Скажене весілля”. У першому ми побили всі рекорди, потім самих себе перевершити дуже складно. В цьому завжди є мінус рекордів. Тому ми беремо все, що нам відведене, і будемо радіти тому, що є. При сьогоднішніх умовах я і так вважаю, що ми герої. Ми не тримали довго фільм, випустили його. Ми нічого не побоялися, не боїмося і не будемо боятися.

"Скажене весілля 3", запуск фільмування
"Скажене весілля 3", запуск фільмування.

Ви продали формат “Скаженого весілля” у Литву. Існував запит на нього? Як працює такий перепродаж?

Ми створили франшизу, і в нас вже купили і прибалти, і румуни, і грузини. Втілили це в життя наші колеги з Прибалтики, будуть ще втілювати румуни. Що цікаво: вони так само встановили рекорд прокату вітчизняного фільму. Коли почалася пандемія, закрили кінотеатри і потім знову їх відкрили. Не було нових фільмів, не було прем’єр. І вони знову запустили “Скажене весілля”. Воно має іншу назву – “Імпортний наречений”. І вони зібрали непогану касу, фактично два рази запускавши кіно.

"Коли автори пишуть під конкретного артиста, то є 100% влучення в образи"

Чи формувалося кіно як трилогія відразу?

Ні, ми не планували цього. Безперечно, будь-який продюсер повинен розуміти, що потрібно закинути гачок на майбутнє. В разі успіху ми матимемо можливість продовжити цю історію. Одразу ми її не планували продовжувати, чекали на результати. Коли стала зрозуміла кількість проданих квитків, коли стало зрозуміло, що люди на другий і на третій тиждень йдуть в кіно, треба фільм продовжувати.

Дуже цікавий образ поліцейського у фільмі. Петро Бампер додає йому гумору, але по факту це дуже реалістичне зображення людини зі структури МВС в особі персонажа Попадюка. Чи є у нього якийсь прототип?

Жодних прототипів немає. Прототип – це наш продакшн, який виробляв спільно з Film.ua (йдеться про Prototype production – ред). Фільм написали автори Микола Куцик та Олексій Приходько відразу під конкретних персонажів. Василь Середюк – це Назар Задніпровський. Мама – це Леся Самаєва. Запухляк – це Юра Горбунов і Попадюк – це Петро Бампер.

Коли автори пишуть під конкретного артиста, писати набагато простіше тому, що вони знають, що від нього чекати і що від нього можна добитися. Тому тут попадання 100% в образи, і Олексій Супрун (Петро Бампер), який грає Попадюка, надзвичайно органічний, смішний, класний. Я вважаю, що це взагалі суперартист на нашій території.

Реклама другого фільму приховувала нареченого, але в третьому фільмі ви відразу відкрили карти, хто буде нареченою. Чому пішли цим шляхом?

Це маркетингові ходи. Маркетинг – штука цікава, адже кожного разу треба пробувати дивувати, по-різному подавати матеріал. І маркетинг робив свою справу. Один раз ми так зробили, другий раз інакше. Цим треба дивувати глядачів, зацікавлювати їх і приваблювати.

Олексій Супрун в образі Попадюка.
Олексій Супрун в образі Попадюка.

Третій фільм не схожий на велике завершення трилогії хоча б тому, що вся родина Середюка так і не зібралася. Чому не було другої доньки Василя у фільмі?

Все тримається на новій лінії, яка розвивається із сином. На всі лінії, які були у попередніх фільмах, не вистачить часу. Ми і так багато скорочували, щоб втиснути у 90 хвилин. І якби ми ще цю лінію піднімали, нам би не вистачило ніякого часу. Тому є пріоритети, які треба вибирати. І наш головний пріоритет – історія.

Навіщо було змінювати Влада Дикого на Любомира Левицького у режисерському кріслі?

Любомир Левицький – спеціаліст сцен екшену. До того ж, Любомир до “Скаженого весілля” знімав комедію, тому він компіляція режисера, який може знімати комедію та екшн. Для нашої третьої частини це ідеальний персонаж. Він впорався зі своїм завданням, і ми дуже раді, що він взявся за цю роботу.

“Скажене весілля” – це продюсерське кіно"

У “Скаженому весіллі” багато продакт-плейсменту. Як ви обговорюєте з режисером рекламну інтеграцію і чи прописана вона в сценарії?

Реклама у фільмі – це сьогодення. Глядач повинен звикати до того, що продакт-плейсмент є в кіно. Це умови сьогоднішнього кінобізнесу і без нього, на жаль, кіно розвиватися не може.

Головна задача продюсерів і авторів у тому числі – вплести продакт-плейсмент в кіно органічно, щоб воно не виглядало тупою рекламою в лоб. Нам вдалося це зробити.

Наші автори вплітали продакт-плейсмент органічно для того, щоб він в кожній сцені був виправданий. Коли це відбувається саме так, глядача це не дратує. Бо всі розуміють, що сьогодні кіно комерційне. А там, де є комерція, там має бути і предмет комерції. Це відповідає вимогам сучасного життя.

Подивіться будь-який голлівудський або європейський фільм, подивіться будь-який фільм Вуді Аллена. Без продакту там нічого не відбувається. Задача режисера – знімати так, як це прописано в сценарії, а сценаристи видозмінюють сцени, де з’являється продакт, і втілюють це в життя.

"Скажене весілля 3"
"Скажене весілля 3".

Як продюсер ви йдете на компроміс зі знімальною групою чи знімальна група з вами?

У нас троє головних продюсерів: Надія Коротушка, Ірина Костюк і я. Тут немає жодних компромісів. “Скажене весілля” – це продюсерське кіно. Цим все сказано.

Тепер ви одружили всіх дітей родини Середюків, чи буде “Скажене весілля 4”?

“Скажене весілля 4” – це питання, але те, що всесвіт родини Середюків, їхніх сусідів та головних персонажів фільму буде жити далі – це факт. В якому форматі вони будуть жити далі, це ми скоро побачимо. Ми над цим працюємо.

На початок