Луцьк та Колодяжне: чим особливі в житті Лесі Українки та на карті Волині

Луцьк та Колодяжне: чим особливі в житті Лесі Українки та на карті Волині

Луцьк та Колодяжне: чим особливі в житті Лесі Українки та на карті Волині
. Суспільне Волинь

25 лютого минає 150 років від дня народження Лесі Українки. Письменниця народилася у містечку Новоград-Волинський Волинської губернії 25 лютого 1871 року. Проте жила у Луцьку та селі Колодяжному Ковельського району.

Чим була особлива Волинь для Лесі Українки, досліджували журналісти Суспільного.

Перший період життя Лесі Українки у Луцьку

У 1879 році в одному з будинків Луцька вперше оселилася родина Косачів року. Чи зберігся цей дім донині і яка його адреса – невідомо, розповіла науковиця, завідувачка музею Лесі Українки у Луцьку Тетяна Данилюк-Терещук.

Зі спогадів сестри Лесі Українки Ольги Косач-Кривенюк про першу власну оселю у Луцьку: "Вона була неподалік від річки Стир, бо коли вода розливалася, то підступала близько до шкляної веранди помешкання".

Лесиним "домашнім" містом називає Луцьк доктор філологічних наук Сергій Романов. Тут маленька дев'ятирічна дівчинка написала перший вірш "Надія". Це була реакція на заслання царським урядом тітки Олени Косач.

Леся Українка у дитинстві
Леся Українка у дитинстві. Суспільне Волинь

Найпоширенішою версією є те, що саме в Луцьку, на Водохреще Леся Українка застудила ноги та захворіла на туберкульоз кісток. У спогадах Ольги Косач-Кривенюк згадується: "Скоро по тому і від того, як тоді думали, вона заслабла".

Життя Лесі Українки у Колодяжному

У маєток в Колодяжному біля Ковеля Леся Українка з сім’єю переїхала, коли їй було 11. Батьки сприяли спілкуванню дітей із селянами. Від людей і подруги Варвари Дмитрук Леся записувала пісні, звичаї, забави. У 40 років поліські фольклорні образи письменниця втілили у драмі-феєрії "Лісова пісня".

Луцьк та Колодяжне: чим особливі в житті Лесі Українки та на карті Волині
"Білий" будиночок Лесі Українки у Колодяжному. Суспільне Волинь

Білий Лесин будиночок – єдина збережена будівля з маєтку Косачів, каже співробітниця Колодяжненського літературно-меморіального музею Марія Чашук. У ньому вона написала понад 80 поезій, закінчила підручник "Історія східних народів", готувала до друку збірку "На крилах пісень", перше оповідання "Одинак".

Другий період життя Лесі Українки у Луцьку

Другий період життя Косачів у Луцьку охоплює 1890-1891-й роки. Тоді жили на вулиці Кафедральній, 23, де нині "Лесина вітальня", поруч кафедральний собор Петра і Павла, - каже Тетяна Данилюк-Терещук.

Луцьк та Колодяжне: чим особливі в житті Лесі Українки та на карті Волині
"Лесина вітальня" у Луцьку, на Кафедральній, 23. Суспільне Волинь

Тут письменниця починає вчити французьку і займатися штудіюванням фольклористики. Історію свого луцького життя Леся Українка втілить у поезії "Віче".

Що відомо

  • На Волині у Колодяжному працює літературно-меморіальний музей-садиба Лесі Українки. Автентичним у садибі є лише "Білий" будиночок Лесі Українки, де зберігається рояль письменниці. Нині він руйнується.
  • Дерево Лесі Українки ще пів року тому було у Луцьку. Біля В’їзної вежі замку Любарта стояв ясен. Йому було 150-200 років, – одне з найстаріших дерев міста. Існує міська легенда, що саме під ним маленька Леся написала першого вірша. Остаточно воно було втрачене проти ночі 30 червня 2020 року. У місті був буревій, який зламав ясен.
  • У двоповерховій будівлі на вулиці Драгоманова, 23, працює експозиція музею "Лесина вітальня".
  • У музеї Лесі Українки у Волинському національному університеті 22 лютого відкрили виставку під назвою "Історія з історіями, або повне зібрання творів Лесі Українки". На ній презентували два прижиттєві видання творів Лесі Українки, які подарував з особистого архіву академік Микола Жулинський. Доктор філологічних наук Сергій Романов каже: точний рік та місце видання невідомі.
На початок