Гравець "Брюгге" здав позитивний тест на COVID-19 уже в Києві. Та матч Ліги Європи усе одно відбувся

Гравець "Брюгге" здав позитивний тест на COVID-19 уже в Києві. Та матч Ліги Європи усе одно відбувся

Гравець "Брюгге" здав позитивний тест на COVID-19 уже в Києві. Та матч Ліги Європи усе одно відбувся
. AP

До заявки хворий гравець не потрапив, але летів разом із партнерами по команді в одному літаку.

Серед списку гравців "Брюгге", які відправилися у Київ на перший матч проти "Динамо", був футболіст, який отримав позитивний результат тесту в Україні. Про це повідомив тренер резервної команди Рік Де Міль, який очолював "Брюгге" у першій зустрічі із киянами.

Коронавірус у "Брюгге": хронологія подій

За кілька днів перед матчем "Динамо" - "Брюгге" стало відомо, що в брюсельському клубі спалах коронавірусу. Спочатку позитивні тести на коронавірус здали захисники брюсельців Матея Мітровіч та Стефан Денсвіл.

Читайте також: У "Брюгге" спалах коронавірусу перед матчем з "Динамо". До Києва не їде головний тренер

За день до гри у середу, 17 лютого, "Брюгге" повідомив, що позитивні результати тестів на коронавірус отримали головний тренер Філіп Клемент, а також двоє лідерів команди - півзахисник Ганс Ванакен та нападник Ноа Ланг. Всіх гравців "Брюгге" відправив на самоізоляцію.

При цьому підозра на коронавірус була ще у одного гравця - півзахисник Шарль Де Кетеларе мав симптоми хвороби. Однак результати тестування виявилися негативними і він потрапив до списку гравців, які мали відправитися до Києва.

Як і півзахисник Матс Рітс. Саме про нього і сказав Рік Де Міль. Але, на відміну від інших футболістів, Рітс відправився із командою на матч проти "Динамо".

Що відбулося далі?

Про позитивний тест у Рітса "Брюгге" дізнався по прильоту до Києва. Футболісти бельгійської команди мали пройти ще одне додаткове тестування на коронавірус, хоча після повідомлення про спалах хвороби всередині клубу здали тести за два-три дні до гри.

Бельгійське видання Nieuwsblad повідомляє, що українське Міністерство охорони здоров'я наполягло на додатковому тестуванні, яке, згідно позиції "Брюгге", було "необов'язковим". Через це у середу представники клубу не могли тривалий час покинути свої номери в готелі, у той час, як бельгійський посол в Україні намагався знайти компроміс з приводу ситуації, яка склалася.

Читайте також: Чим запам'яталися перші матчі "Динамо" та "Шахтаря" у плей-оф Ліги Європи: 5 підсумків

Через кілька годин "Брюгге" дізнався через посольство, що додаткові тести непотрібні. Але представники клубу не змогли зв'язатися із чиновником, який відправив бельгійську делегацію на самоізоляцію.

У підсумку "Брюгге" погодився на ще одне тестування з коронавірусу за умови, якщо його пройдуть у сертифікованій лабораторії УЄФА. Після цього клубу надали дозвіл відправитися на тренування, але ввечері стало відомо про позитивний тест у Матса Рітса.

Як "Брюгге" вирішив проблему із хворим футболістом?

Рік Де Міль повідомив, що Рітса відправили до Бельгії через позитивний тест на коронавірус. Українська влада зі свого боку не перешкоджала гравцю "Брюгге" покидати територію країни.

"17 лютого Рітс здав позитивний тест на COVID-19, і тому його не включили [до заявки на гру]. 18 лютого його репатріюють до Бельгії, де на нього очікує карантин".

У той же час, "Брюгге" припускає, що Рітс у Києві здав хибнопозитивний тест на коронавірус. Півзахисник має пройти ще одне тестування у Бельгії, і якщо його результат виявиться негативним, то він зможе зіграти у наступному матчі чемпіонату проти "Левена" (22 лютого), а також у поєдинку проти "Динамо" у Брюселі (25 лютого).

Чим ситуація із хворим у "Брюгге" відрізняється від епізоду перед грою Україна - Швейцарія?

Так само як і швейцарський лікар, який відправив збірну України на карантин у день матчу Ліги націй, український МОЗ також наполягав на тому, щоб "Брюгге" притримувався правил та пройшов додаткове тестування в Україні.

Читайте також: Швейцарія - Україна: як розгорталися події та реакції обох сторін. Як це було

Схожа ситуація у кейсах "Брюгге" та збірної України ще й у тому, що про позитивні тести на коронавірус клуб повідомляв поступово. Спочатку стало відомо про те, що клуб відправив на самоізоляцію Мітровіча та Денсвіла, згодом - Ванакена, Ланга і головного тренера. За день до гри позитивний результат тесту отримав Рітс.

Проте в одному кейс "Брюгге" відрізняється від ситуації в збірній України. Позитивний тест у Рітса було виявлено у середу, за день до гри із "Динамо", після чого його відправили додому в Бельгію. У Руслана Маліновського, який здав позитивний тест серед футболістів збірної України, хворобу було виявлено в день поєдинку.

При цьому українська влада мала право вчинити так само, як і швейцарська в кейсі збірної України і змусити футболістів "Брюгге" пройти друге тестування в Києві або ж взагалі відправити на карантин всю команду.

Але гравцям бельгійського клубу не лише дозволили взяти участь у тренуванні того ж дня, але й вийти на поле у четвер проти "Динамо", не довикликаючи футболістів резервної або юнацької команди. УЄФА ж після рішення швейцарського лікаря покарала всю збірну Україну технічною поразкою.

Що відомо

Що далі?

  • Матч-відповідь між "Брюгге" та "Динамо" відбудеться 25 лютого.
На початок