НАБУ відкидає звинувачення у перешкоджанні закупівлі вакцин проти COVID-19

НАБУ відкидає звинувачення у перешкоджанні закупівлі вакцин проти COVID-19

НАБУ відкидає звинувачення у перешкоджанні закупівлі вакцин проти COVID-19
. AP

Національне антикорупційне бюро проводить досудове розслідування за фактами можливих зловживань при закупівлі вакцин проти COVID-19. Детективами не здійснювалося жодних слідчих дій, які могли б бути розцінені, як перешкоджання діяльності щодо закупівлі вакцин для України.

Про це йдеться у заяві Бюро.

"Ми обов'язково поінформуємо суспільство про результати розслідування. До того моменту просимо всіх дотичних до цього розслідування осіб та організацій утримуватися від розголошення відповідної інформації", - наголосили в НАБУ.

В Бюро нагадали, що підставою для такого рішення стала відповідна заява генерального директора ДП "Медзакупівлі", відомості з якої детективи внесли до ЄРДР: "У межах розслідування детективи НАБУ перевірять наявність чи відсутність ознак складу кримінального правопорушення, про яке вказано у зверненні. Особливо наголошуємо, що сам факт початку розслідування не є доказом вини або ж підтвердженням вчинення злочину. І він жодним чином не може скласти перешкод для закупівель вакцин у постачальників, тим більше вже після спливу строку обіцяного початку вакцинації".

У НАБУ порадили топпосадовцям, підслідним бюро, "не маніпулювати фактами, натомість ефективно виконувати покладені на них обов'язки".

Напередодні міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що НАБУ вимагає від МОЗ передати інформацію про перемовини з виробниками вакцин. На його думку, такі дії є частиною інформаційної війни проти нього та ставлять за мету зірвати кампанію з вакцинації.

Що відомо

  • На початку лютого НАБУ розпочало досудове розслідування щодо можливих зловживань при закупівлі китайської вакцини компанії Sinovac Biotech по 17,85 долара за дозу за допомогою приватної фірми-посередника.
На початок