НАБУ вимагає передати інформацію про перемовини з виробниками вакцин – Степанов

НАБУ вимагає передати інформацію про перемовини з виробниками вакцин – Степанов

Доповнено
НАБУ вимагає передати інформацію про перемовини з виробниками вакцин – Степанов
. 24 канал

Міністерство охорони здоров’я отримало від Національного антикорупційного бюро вимогу надати інформацію про всі перемовини з виробниками вакцин проти COVID-19. Голова міністерства Максим Степанов вважає, що ці дії є частиною інформаційної війни проти нього та ставлять за мету зірвати кампанію з вакцинації.

Про це під час брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

"Сьогодні зранку (16 лютого – ред.) Міністерство охорони здоров’я отримало від Національного антикорупційного бюро вимогу про надання інформації про всі перемовини з виробниками вакцин проти COVID-19", – сказав він.

За словами міністра, він одразу дав доручення підготувати та передати НАБУ всі необхідні документи. Степанов зазначив, що міністерство має триденний термін для передачі документів, проте сподівається, що для цього вистачить однієї доби.

Міністр заявив, що вважає дії НАБУ частиною "інформаційної війни", яка ведеться проти міністра та його команди в МОЗ.

"Впевнений, що це – один з інструментів інформаційної війни, яка цілеспрямовано ведеться проти мене та моєї команди в міністерстві протягом вже 11 місяців", – сказав Степанов.

Степанов заявив про спробу зриву вакцинації

За словами міністра, такі дії, спрямовані проти МОЗ, можуть призвести до погіршення репутації України та втрати довіри до держави з боку виробників вакцин.

"Україна вже втрачає довіру від виробників вакцин. Подібні ситуації, які мінімум, руйнують репутацію держави", – вважає Степанов.

Він зазначив, що це також може призвести до проблем у перемовинах щодо закупівлі додаткових доз вакцин від COVID-19 та ставлять за мету зірвати кампанію з вакцинації.

"Мета, яку переслідують автори подібних заяв НАБУ – це суто вирішення своїх вузькополітичних речей. Йдеться про спробу зриву вакцинальної кампанії в Україні, а це, в свою чергу, відкриває шлях до однієї вакцини, які нам так наполегливо пропонують – це російська вакцину "Спутнік V", – заявив міністр.

При цьому Степанов додав, що зробить все можливе, щоб не допустити російську вакцину на український ринок.

Що відомо

  • 10 лютого Національне антикорупційне бюро розпочало досудове розслідування щодо можливих зловживань при закупівлі китайської вакцини компанії Sinovac Biotech вартістю 17,85 долара за дозу за допомогою приватної фірми-посередника.
  • У Раді громадського контролю НАБУ повідомили, що спочатку ДП "Медичні закупівлі" розпочало перемовини щодо закупівлі вакцини з орієнтовною вартістю близько 3 доларів і знаходилось на фінальному етапі процесу.
  • Утім згодом міністр охорони здоров'я Максим Степанов нібито в ручному режимі зупинив цей процес та доручив розпочати перемовини щодо закупівлі китайської вакцини у компанії Sinovac Biotech.
  • У Раді громадського контролю заявили, що ціна закупівлі дози вакцини стала чи не найвищою у світі, а її "загальна ефективність" під час останнього етапу тестувань у Бразилії склала лише 50,38%.

На початок