Кам’янець-Подільська міськрада залишається без секретаря. Депутати не подолали вето міського голови

Кам’янець-Подільська міськрада залишається без секретаря. Депутати не подолали вето міського голови

Кам’янець-Подільська міськрада залишається без секретаря. Депутати не подолали вето міського голови
. Кам'янець-Подільська міська рада.

Кам’янець-Подільська міська рада залишається без секретаря. Депутати не подолали вето міського голови на рішення щодо обрання секретарем міськради позафракційного депутата Сергія Самсонюка.

Про це Суспільному стало відомо з онлайн-трансляції позачергового засідання п'ятої сесії Кам`янець-Подільської міської ради, яке відбулося сьогодні, 15 лютого.

Єдиним питанням, яке виносилося на порядок денний пленарного засідання сесії, було питання щодо повторного розгляду рішення про обрання секретаря Кам’янець-Подільської міської ради VIII скликання.

Набравши лише 19 голосів депутатів, рішення про обрання секретарем Кам’янець-Подільської міської ради Сергія Самсонюка, не набрало чинності.

Для подолання вето міського голови, за рішення мала проголосувати більшість депутатів від складу міськради восьмого скликання, яка складається з 38 депутатів. У залі були присутні 34 депутата та міський голова. Голоси розподілилися наступним чином: 19 - «за», 12 – «проти» та 4 – «утрималося».

Сергій Самсонюк перед голосуванням звинуватив міського голову Кам’янця-Подільського у авторитарності, а усю міську організацію ВО «Свобода» - в політичних інтригах та обливанні його брудом.

«Окрім кількох своїх однопартійців, Посітко нікого не хоче чути та розділив громаду Кам’янця-Подільського на «своїх», які співають йому оди, та ворогів. Це не конструктивна робота. Депутати в законний спосіб обрали мене секретарем ради і я звертатимуся до суду. І якщо я його виграю, то мені незрозуміло, як Посітко сподівається працювати зі мною і з депутатами, які мене підтримали, надалі», - заявив Сергій Самсонюк у сесійній залі.

Голова депутатської групи «Ми кам’янчани» Василь Кобильник також зауважив, що 9 лютого, коли відбувалося голосування за кандидатуру Сергія Самсонюка на посаду секретаря міської ради, в міській раді остаточно сформувалася депутатська більшість. Проте, каже Василь Кобильник, міський голова продовжує ігнорувати цей факт.

«Михайло Посітко не бажає працювати для громади, переходити до розв’язання економічних проблем, інвестицій, розгляду бюджету розвитку, а затягує міськраду в політичне протистояння. Це шлях до ескалації та загострення стосунків між депутатами та міським головою, який не потрібний нашій громаді. Є багато питань, які потребують консолідації депутатського корпусу, а через незрозумілу позицію міського голови її не має. Багато важливих питань, які потрібні для розвитку громади, не буде вирішено саме через політичну безвідповідальність Михайла Посітка», - заявив депутат від фракції «Європейська солідарність» Василь Кобильник.

Що відомо

  • Михайло Посітко 11 лютого ветував рішення сесії Кам'янець-Подільської міської ради щодо обрання секретарем позафракційного депутата Сергія Самсонюка. Про це повідомив Кам'янець-Подільський міський голова Михайло Посітко. За його словами, таке рішення він прийняв через прохання жителів міста.
  • На пленарному засіданні сесії Кам’янець-Подільської міської ради, що відбулася 9 лютого, депутати з третьої спроби таки проголосували за кандидатуру секретаря міськради. Ним було обрано позафракційного депутата, який "зайшов" до ради від політичної партії "Слуга народу", Сергія Самсонюка.
  • На пленарному засіданні сесії, яка відбулася у міській раді 9 лютого, депутати не підтримали кандидатуру Аракела Межлумяна, депутата від партії "Слуга народу", якого запропонував міський голова Михайло Посітко.
  • Також 9 лютого на пленарному засіданні сесії Кам'янець-Подільської міської ради депутати не підтримали рішення щодо призначення заступників міського голови та старост. Відповідно, у Кам'янець-Подільській міській раді досі не затверджено новий склад виконавчого комітету.
  • Напередодні сесії, що відбулася 9 лютого, Михайло Посітко представив кандидатів на посади секретаря, заступників та старост громаді. За словами Ірини Шелепницької, яка наразі є начальницею відділу інформаційної діяльності, взаємодії з органами влади та інститутами громадянського суспільства апарату виконавчого комітету Кам’янець-Подільської міської ради, на посаду секретаря міськради запропонували кандидатуру Аракела Межлумяна, на посаду першого заступника міського голови – Анатолія Бевза. Заступником з гуманітарних питань Михайло Посітко пропонує обрати Юрія Дужева, а з питань житлово-комунального господарства – Дмитра Пульмановського. На посаду керуючої справами міськвиконкому пропонується Вікторія Ільчишена.
  • У Кам’янці-Подільському 9 грудня під час пленарного засідання другої позачергової сесії міської ради восьмого скликання депутати мали розглянути кадрові питання. Міський голова Михайло Посітко першим з кадрових питань запропонував обрати секретарем Кам’янець-Подільської міської ради депутатку Ірину Шелепницьку, яка цьогоріч була вдруге обрана до міськради від партії ВО «Свобода". Перед таємним голосуванням за запропоновану кандидатку, голова депутатської групи «Ми – кам'янчани» Василь Кобильник заявив, що депутати з цієї групи не братимуть участі у голосуванні за запропоновану міським головою кандидатуру секретаря міськради.
  • Таємне голосування за кандидатуру секретаря Кам’янець-Подільскої міської ради 9 грудня завершилося викликом поліції. Михайло Посітко повідомив, що під час проведення голосування відбулося грубе порушення регламенту роботи міської ради.
  • Чергова спроба обрати секретаря Кам’янець-Подільської міської ради, заступників міського голови та старост відбулася 16 грудня, під час продовження другої позачергової сесії міськради, але знову безрезультатно. Тоді міський голова Михайло Посітко заявив, що знімає запропоновану ним кандидатуру Ірини Шелепницької на посаду секретаря та пригрозив депутатом розпуском міськради.
  • Михайло Посітко, висуванець всеукраїнського об’єднання «Свобода», переміг у другому турі виборів Кам’янець-Подільського міського голови. У другому турі з виборів міського голови Кам'янця-Подільського було два кандидата - Михайло Постіко та ексдепутат Верховної Ради України двох скликань Володимир Мельниченко. За самовисуванця Володимира Мельниченка свої голоси віддали 11 001 виборець, або 41,7%. За висуванця ВО "Свобода" Михайла Посітка проголосувало 15 404 виборця, або 58,3%.
На початок