Біатлон: Кубок світу
Біатлон: Кубок світу
Чи порушувала правила Еберг у боротьбі за медаль з Підгрушною? Відео епізоду та версії біатлоністок

Чи порушувала правила Еберг у боротьбі за медаль з Підгрушною? Відео епізоду та версії біатлоністок

Чи порушувала правила Еберг у боротьбі за медаль з Підгрушною? Відео епізоду та версії біатлоністок
. Фото: shotam.info

Емоційна розв'язка першої гонки чемпіонату світу.

Збірна України фінішувала на четвертому місці в змішаній естафеті на чемпіонаті світу з біатлону. До "бронзи" - усього 0.5 секунди.

Дивіться повне відео змішаної естафети на чемпіонаті світу

Ще до останньої стрільби українська команда йшла другою, але помилки Олени Підгрушної на вогневому рубежі включно з бездоганною роботою австрійської та шведської суперниць відкинули українку вниз.

По останньому колу Олена відіграла 6 секунд відставання від Ганни Еберг, заключний кілометр біатлоністки рухалися в тандемі. Постійно попереду була шведка, яка не дозволяла українці провести обгін.

А уже після фінішу Олена Підгрушна в коментарі сайту Biathlon.com.ua звинуватила шведку в "неспортивній боротьбі" і заявила, що таких спортсменок потрібно карати.

Суспільне Спорт розповідає, що відбулося на фініші цієї гонки.

Ось відео з трансляції останнього кілометра гонки, акцент на боротьбі Підгрушної та Еберг:

Версія Підгрушої - тезами:

  • "Щойно вона бачила, що я її обганяю, то просто підрізала – так було кілька разів. Це – абсолютно неспортивна поведінка, і, відверто кажучи, за двадцять років в спорті, я таку наглість і хамство бачила вперше"
  • "На останній підйом я вже пішла за нею, потім на спуск, лижі чудово котили, і навіть не зважаючи на те, що я знов вийшла в свіжак, почала шведку обганяти, фактично вирівнялась, і в цей момент вона просто почала переставляти лижі поміж моїх! Я мало не впала"
  • "Виходячи на фініш, я вже намагалась обійти то справа, то зліва, але історія повторювалась знов і знов: вона зміщувалась то правіше, то лівіше, повністю перекриваючи будь-які мої маневри. Повторюсь, це – абсолютно неприпустима поведінка в спорті, і я вважаю, що таких спортсменів потрібно покарати"

Українка також апелює до свого викрикування "Хоп, хоп", на яке начебто мала відреагувати шведка:

"Раніше було таке правило, що коли спортсмен позаду кричить тобі «Хоп!», ти маєш зміститись і дати можливість себе обійти. Зараз, як мені сказали сьогодні, це правило вже відсутнє, але якщо спортсмен ось так внаглу не дає можливості їхати супернику, це є порушення".

Версія Еберг

Ганна Еберг ще до слів Підгрушної поспілкувалася зі шведськими ЗМІ. Ось що вона сказала - тезами:

  • "Я відчувала переслідування, але намагалася вчепитися і видати свій максимум. Коли українка наблизилася, я зрозуміла, що хочу вийти першою на вершину підйому: вона тиснула дуже сильно, але я змогла втримати позицію"
  • "Вона була роздратована, що я не пропустила її, але вона ж не думала, що я просто так пропущу її вперед. Чи вона кричала? Так, щось було. Але я знала: якщо пройду підйом першою, то далі їй буде вкрай складно мене обігнати, оскільки там дуже багато поворотів та дуже багато свіжового снігу. Можна було їхати лише по трасі".
Ганна Еберг з "бронзою" чемпіонату світу
Ганна Еберг з "бронзою" чемпіонату світу. IBU

Ще раз. У чому Підгрушна звинувачує Еберг?

  • У неодноразовому підрізанні, тобто зміщенні траекторії руху, аби заблокувати українку.
  • У переставлянні лиж між лижі українки, що ледь не привело до падіння.
  • У тому, що не Ганна не пропустила Олену, коли та кричала "хоп, хоп".

А що відповідає Еберг?

  • Шведка пояснила, що разом з тренером придумала тактику на гонку. Їй важливо було піднятися першою на вершину підйому за кілометр до фінішу, адже далі було мало місця для атаки. Вона це зробила.
Вихід з підйому
Вихід з підйому. Скріншот трансляції
  • "Вона була роздратована, що я не пропустила її, але вона ж не думала, що я просто так пропущу її вперед", - це заочна відповідь на слова Підгрушної про небажання пропустити.

Що видно у телетрансляції?

  • Траса у Поклюці доволі вузька, особливо зважаючи на свіжий сніг. Місця для маневрів було не так багато.
  • Еберг намагалася постійно їхати максимально широко, не залишаючи взагалі місця для манерву Підгрушній. Інколи зміщалася зі сторони в сторону. Зрештою, Ганна і не приховує цього.
  • При виході на фінішну пряму Еберг змістилася по діагоналі - перехресний рух, який не дав Підгрушній часу для маневру.

Момент №1. Виїзд на фінішну пряму

Епізод №1. Виїзд на фінішну пряму
Епізод №1. Виїзд на фінішну пряму.

Момент №2. Позиції на останніх 50 метрах

Епізод №2. Останні 50 метрів
Епізод №2. Останні 50 метрів.

Але чи це порушення правил?

  • У трансляції невидно, як Еберг вставляє лижі між лиж Підгрушної.

Що у підсумку

Україна не встигла подати протест (потрібно встигнути за 15 хвилин після фінішу) - Швеція отримала "бронзу". Хоча і Олена Підгрушна, і Артем Прима казали, що хотіли б його подати.

Зокрема, Підгрушна зазначала, що не всі рухи Еберг потрапили у телетрансляцію.

Якщо зважати суто на кадри, доступні до перегляду одразу в прямому ефірі, Ганна Еберг не порушувала правила. Навіть її зміщення на фініші - це не таке блокування, як трапилося у лижних гонках. Тоді, щоправда, Фінляндію не дискваліфікували за дії лижника.

ОНОВЛЕНО: Головний тренер збірої України Юрай Санітра у коментарі Суспільне Спорт заявив, що ця боротьба на дискваліфікацію Швецію "не тягнула".

На початок