Майже половина українців підтримують блокування каналів NewsOne, ZIK та 112 Україна

Майже половина українців підтримують блокування каналів NewsOne, ZIK та 112 Україна

Майже половина українців підтримують блокування каналів NewsOne, ZIK та 112 Україна
. ФОТО: Суспільне Чернігів

49% опитаних групою "Рейтинг" Українців підтримують рішення припинити мовлення телеканалів "112 Україна", NewsOne, ZIK, 41% – виступають проти.

Про це свідчать дані опитування "Україна на карантині. Моніторинг суспільних настроїв", проведеного соціологічною групою "Рейтинг".

49% респондентів підтримують рішення припинити мовлення телеканалів "112 ", NewsOne, ZIK, 41% – виступили проти. З моменту введення санкцій рівень підтримки цього рішення зріс з 42 до 49%, натомість кількість критиків зменшилась з 47 до 41%. Поряд з тим, 21% опитаних не знають про запровадження санкції проти телеканалів, а серед опитаних, які знають про рішення, рівень його підтримки ще вищий – 57%, а кількість критиків менша – 37%.

Майже половина українців підтримують блокування каналів NewsOne, ZIK та 112 Україна
Інфографіка від "Рейтингу". Рейтинг

72% опитаних в цілому підтримують запровадження державою санкцій проти фізичних та юридичних осіб України, якщо їхня діяльність шкодить інтересам держави (46% однозначно підтримують, 26% – скоріше підтримують). Соціологи відзначають, що у разі наявності доказів причетності таких осіб до терористичної діяльності або сепаратизму,  рівень підтримки  санкцій проти них зростає до 85% (67% – однозначно підтримують, 18% – скоріш підтримують).

Довідка. Опитування проводилося в період з 6 по 8 лютого 2021 року серед 2500 людей у віці від 18 років і старше у всіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму і Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю та типом поселення. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: не більше 2,0%.

Що відомо

  • 2 лютого президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування санкцій проти нардепа від "Опозиційної платформи — За життя" Тараса Козака. Також під санкції потрапили канали "112-Україна", ZIK та NewsOne.
  • Санкції вводяться терміном на п'ять років. "Відверта та маніпулятивна пропаганда має отримати жорстку реакцію саме суспільства", — пояснив рішення Зеленський.
  • У Нацраді повідомили, що ліцензії заблокованих телеканалів Козака все ще діють, анулювати їх можливо лише в судовому порядку.
  • ОПЗЖ на партійному з'їзді ухвалила резолюцію щодо ініціювання процедури імпічменту президента Володимира Зеленського. Прессекретарка президента Юлія Мендель назвала це "пропагандистською ініціативою".
На початок