Перепоховання Любомирських: рівненська науковиця заявляє про сенсаційну знахідку

Перепоховання Любомирських: рівненська науковиця заявляє про сенсаційну знахідку

Ексклюзивно
Перепоховання Любомирських: рівненська науковиця заявляє про сенсаційну знахідку
. зліва палац Любомирських, справа колишній костел/колаж: Суспільне

Науковиця Рівненського обласного архіву знайшла документ, в якому вказані імена перепохованих у 1961-му році останків з тодішнього костелу, де зараз розміщується органний зал. У ньому вказано, що звідти дістали рештки представників династії князів Любомирських.

На акт перепоховання одинадцяти тіл на кладовищі на вулиці Дубенській заступниця начальника відділу забезпечення збереженості документів, обліку й довідкового апарату Людмила Леонова натрапила після того, як переглядала власні записи. Журналістам Суспільного вона розповіла: про те, що такий документ існує – знала й раніше. Проте, не знала, що у ньому зазначено імена ексгумованих.

Перепоховання Любомирських: рівненська науковиця заявляє про сенсаційну знахідку
Л.Леонова, Суспільне іІвне

"Дуже мала надію, що окрім сухого такого рішення про перепоховання і про склад комісії, я знайду додаткову ще інформацію. І оцей акт: саме рішення було 6-го червня 1961-го року, і 16-го червня було складено акт про те, що подія відбулася. Але найцікавіше в цьому документі, що там є перелік тих осіб, які були перепоховані – список з дев'яти осіб і ще двоє не мали на надгробку написів", – розповіла Людмила Леонова.

Де поховані Любомирські: працівниця архіву Рівненщини знайшла унікальний документ
Фото Людмили Леонової

Вона уточнила, що 6-го червня 1961-го року Рівненський виконком прийняв рішення про перепоховання та утворив комісію, яка мала цим займатись. До неї увійшли представники комунального господарства, начальник похоронного бюро, судмедексперт, викладач партійної школи, міліція.

Через десять днів з підвалу костелу святого Антонія (зараз це органний зал), який мали закрити та передати обласному управлінню культури під кінохроніку, дістали й рештки похованих – одинадцять тіл, двоє з яких не ідентифікували через відсутність надписів на надгробних плитах.

В акті про перепоховання зазначено, що труни разом з надгробними плитами поховали на території католицького кладовища без зазначення точних координат могил.

Перепоховання Любомирських: рівненська науковиця заявляє про сенсаційну знахідку
Суспільне Рівне

"Радянська влада не могла допустити того, щоб люди знали, де ці поховання й могли прийти вшанувати пам'ять людей, які прислужилися нашому місту протягом великої кількості років. Фредерік Любомирський був фундатором першого нашого середнього навчального закладу – гімназії, приміщення якої збереглося і розпочався розвиток, бо люди почали їхати до Рівного, бо тут можна було вчити своїх дітей. Або Станіслав Любомирський, який провів до міста електричне освітлення, хотів там запустити трамвай. Кожна особистість щось зробила для нашого міста", – розповідає працівниця обласного архіву.

Перепоховання Любомирських: рівненська науковиця заявляє про сенсаційну знахідку
кладовище було поділене на дві частини: католицьку та православну.

Читайте також: У Рівному презентували книгу, присвячену архітектору при палаці Любомирських – Яну Бургіньойону

Людмила Леонова додала, що Рівне, як і Дубно та Острог, свого часу були приватновласницькими містами, на відміну від міст правобережжя України. Рід Любомирських володів Рівним протягом двох століть. У списку перепохованих вказано імена:

  • Йосиф князь Любомирський;
  • Кароль князь Любомирський;
  • Людвика з Соснівських княгиня Любомирська;
  • Фридерік князь Любомирський;
  • Ксьондз канонік ювілят Томаш Чайковський;
  • Ванда з Любомирських кс. Станіслава Любомирка;
  • Станіслав Любомирський;
  • Зенейда з Холінських Любомирська;
  • Казьо Любомирський.
Де поховані Любомирські: працівниця архіву Рівненщини знайшла унікальний документ
Фото Людмили Леонової

Всього у Рівного було сім власників з цієї династії. Місця поховання першого з роду – Юрія-Олександра Любомирського та останнього – Адама Любомирського – невідомі. Станіслав Любомирський та Казимир Любомирський – поховані у Варшаві та Львові відповідно. Решта разом з дружинами – у Рівному, що й підтверджує документ.

"Завжди було відомо, що остання крапка в долі багатьох поколінь Любомирських не була поставлено. Була така традиція, що князівський рід власників родини хоронили в костелах місцевих. І от коли я віднайшла цю інформацію, це така крапка, ми можемо вже практично визначити й місце поховання, й штрих до портрета кожного власника нашого міста", – каже Людмила Леонова.

Читайте також: Розкопки біля "Авангарду" припиняються (ВІДЕО)

Одним із прямих нащадків Адама Любомирського є Алексі Любомирські – фотограф, який знімкував королівське весілля принца Гаррі та Меган Маркл у Великобританії.

Читайте також

  • У музей передали скульптуру давньоримського воїна, яку викопали на Рівненщині.
  • На Рівненщині розкопали місце старовинного польського палацу та предмети домашнього вжитку.
  • У музеї в Рівному представили древні знахідки, які конфіскували у "чорних" археологів.
На початок