Шестикласниця Черняхівського ліцею Аріна Шмалій стала призеркою міжнародного конкурсу імені Петра Яцика

Шестикласниця Черняхівського ліцею Аріна Шмалій стала призеркою міжнародного конкурсу імені Петра Яцика

Конкурс імені Петра Яцика, Аріна Шмалій
Шестикласниця Черняхівського ліцею стала призеркою міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. Фото надала Надія Григорчук

Шестикласниця Черняхівського ліцею Аріна Шмалій посіла третє місце у фінальному етапі XXIV Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика.

Про це Суспільному розповіла вчителька Аріни Надія Григорчук.

За її словами, вона познайомилася з Аріною Шмалій у 5 класі, коли почала викладати українську мову та літературу в 5-В Черняхівського ліцею.

"Дівчинка виявляла гарні здібності з української мови, охоче підходила до виконання творчих завдань, була активна, допитлива, багато читала, тому я одразу звернула на неї увагу. Пізніше запропонувала спробувати свої можливості у конкурсі імені Петра Яцика. Арінка погодилася, і ми почали додатково працювати", — розповіла Надія Григорчук.
Шестикласниця Черняхівського ліцею Аріна Шмалій стала призеркою міжнародного конкурсу імені Петра Яцика
Аріна Шмалій. Фото надала Надія Григорчук

До конкурсу готувалися переважно після уроків в ліцеї або онлайн з дому.

"Звісно, це величезна праця, оскільки, окрім фактичного матеріалу, потрібно бути обізнаною, вміти наводити приклади та аргументи, складати есеї. Я навчала, як звичайні речі можуть заговорити до нас, як дощик може плакати, а сонечко радіти разом із людьми. Ми не очікували, але вже у 5 класі Аріна посіла 3 місце на всеукраїнському етапі. Звісно, ця перемога надихнула дівчинку ще більше, і в 6 класі ми активніше почали працювати, удосконалювали мовні знання, відпрацьовували різні жанри творів, вчили, писали, творили. І знову перемога — третє місце у фінальному етапі міжнародного конкурсу з української мови. Батьки поділяють захоплення доньки українською мовою і всіляко підтримують", — повідомила вчителька Аріни.
Шестикласниця Черняхівського ліцею Аріна Шмалій стала призеркою міжнародного конкурсу імені Петра Яцика
Аріна Шмалій зі своєю вчителькою Надією Григорчук. Фото надала Надія Григорчук
"Підготовка до конкурсу відбувалася під час офлайн та онлайн зустрічей із вчителькою. Я виконувала багато тренувальних та творчих завдань. Участь у конкурсі була хвилюючою, адже я представляла Житомирську область, але водночас цікавою, пізнавальною. Хочу подякувати своїй вчительці Надії Андріївні Григорчук за віру у мене, за знання та підтримку", — сказала у коментарі Суспільному Аріна Шмалій.

У 2024 році п'ятеро учнів ліцеїв Житомирщини стали призерами фінального етапу ХХІV Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. Про це Суспільному розповіла завідувачка лабораторії освітнього адміністрування Житомирського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Наталія Кравчук.

За її словами, четвертий етап конкурсу відбувся у дистанційному форматі 8 березня 2024 року. У ньому змагалися понад 800 знавців української мови — представники закладів освіти з усіх областей України. Переможцями та призерами стали 72 учасники, з-поміж яких п'ятеро учнів ліцеїв Житомирщини.

Друге місце посів:

  • учень 3 класу житомирського ліцею №28 імені гетьмана Івана Виговського Владислав Коробійчук.

Третє місце здобули:

  • Аріна Шмалій — учениця Черняхівського ліцею №1 Черняхівської громади;
  • Ірина Москалевська — учениця 11 класу ліцею №27 Житомира;
  • Катерина Проботюк — учениця 9 класу ліцею №1 Житомира;
  • Назар Гаврилюк — учень 3 класу ліцею №10 "Тріумф" міста Бердичів.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок