Як у Запоріжжі працює Центр ветеранського розвитку

Як у Запоріжжі працює Центр ветеранського розвитку

У Запоріжжі діє Центр ветеранського розвитку: які можливості є для військових
Центр ветеранського розвитку в Запоріжжі. Фото: ЗОВА

Наприкінці січня 2024 року в місті Запоріжжя відкрили Центр ветеранського розвитку. За три місяці роботи до центру звернулося понад сто військових для отримання психологічних, соціальних, профорієнтаційних та юридичних консультацій.

Про можливості, які військові можуть отримати у Центрі ветеранського розвитку, дізнавалися кореспонденти Суспільного.

У Центрі ветеранського розвитку бійці можуть підвищити свою кваліфікацію або ж отримати необхідну консультацію, розповіла проректорка з освітнього процесу Елліна Позднякова-Кирбят'єва:

"Ми надаємо психологічне консультування, юридичне консультування, соціальну підтримку. Також ми проводимо тренінги для наших ветеранів, де вони можуть поспілкуватися один з одним, де вони можуть отримати певну допомогу, а також профорієнтаційна діяльність".
"І самому допомогти, і отримати допомогу": військовий Сергій Лаврик про Центр ветеранського розвитку в Запоріжжі
Елліна Позднякова-Кирбят'єва, проректорка з освітнього процесу Центру ветеранського розвитку. Суспільне Запоріжжя

Так, військовий Сергій Лаврик, 2 березня 2022 року пішов добровольцем до лав ЗСУ, та у листопаді 2022 року дістав мінно-вибухову травму. Після того Сергій пережив декілька операцій та вже півтора року проходить реабілітацію, і звернувся до Центра ветеранського розвитку, адже відчував брак спілкування з побратимами — відвідував щотижневі зустрічі за принципом "Рівний рівному":

"Зараз просто знаходитися без діла не хочеться і самому допомогти, і отримати допомогу, спілкування з людьми. Ми проводили і тренінги, ми проходили роботу з психологом і загальне спілкування", — поділився чоловік.
"І самому допомогти, і отримати допомогу": військовий Сергій Лаврик про Центр ветеранського розвитку в Запоріжжі
Сергій Лаврик на фронті, 2022 рік. Фото: особистий архів Сергія Лаврика

Сергій Лаврик розповів, що до військової служби мав власний бізнес, тож тепер хотів би його розширити. Він дізнався, що у Центрі планують розпочати роботу з допомоги у написанні бізнес-грантів для відкриття власної справи.

За словами Елліни Позднякової-Кирбят'євої, Центр ветеранського розвитку разом з Центром зайнятості планують проводити бізнес-інкубатор з написання грантів для бізнесу. Адже до центру звертаються ветерани з таким запитом.

"Ми будемо надавати методичну допомогу в написанні грантів, в нас є такі спеціалісти, щоб ветерани могли отримати цей грант та започаткувати свій бізнес, або його масштабувати".
Елліна Позднякова-Кирбят'єва

Звернутися до Центру ветеранського розвитку можуть не лише військовослужбовці, а й члени їхніх родин:

"В нас ведеться робота з дружинами ветеранів. Є також індивідуальні психологічні консультації. Тренінги проводить дружина ветерана".

Нині Центр ветеранського розвитку діє на базі одного з вищих навчальних закладів Запоріжжя, детальну інформацію можна отримати на сторінці центру.

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок