Брудні дощі та погіршення повітря: пил із Сахари дістався Вінниці

Брудні дощі та погіршення повітря: пил із Сахари дістався Вінниці

24 квітня над Вінниччиною пронісся циклон з південно-західної Європи, який приніс з собою пил та пісок з Сахари. Це явище призвело до випадання брудних дощів, які залишили сліди на поверхнях предметів та рослин.

Про це Суспільному розповіла синоптикиня Вінницького обласного центру з гідрометеорології Ольга Горділо.

"Такі брудні дощі спостерігаються у нас тоді, коли є багато пилу в атмосфері. В суху погоду ці частинки пилу та рослинності підіймаються у повітря, то їх не помітно, бо вони осідають на траву та предмети. Коли вже вологе повітря, то вони вступають у реакцію в атмосфері і виходить такий дощ", — розповіла Ольга Горділо.

Спеціалісти Вінницького обласного центру з гідрометеорології проводять спостереження за забрудненістю повітря 4 рази на добу. Опади вимірюються в опадомірному відрі на метеорологічній площадці. Зібрані зразки опадів надсилаються до лабораторії в Києві для вимірювання кислотності та забруднення.

Також використовується марля для вимірювання рівня забруднення, яку потім відправляють на аналізи.

"Воно більше схоже на пил, скоріше за все це вітром було перенесено. По консистенції воно не схоже на пісок, а просто такого оранжевого кольору і схоже на пил", — пояснила технік-метеоролог Наталя Богданова.

Пил з Сахари залишатиметься в атмосфері над Україною до п'ятниці.

Підписуйтеся на новини Суспільне Вінниця у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

На початок