Грецію вкрило помаранчевим пилом із Сахари. Він вже дістався України

Грецію вкрило помаранчевим пилом із Сахари. Він вже дістався України

ЗМІ
Афіни, Греція
Чоловік робить фотографії, коли африканський пил із пустелі Сахара покриває місто Афіни, Греція, 23 квітня 2024 року. REUTERS/Louisa Gouliamaki

Афіни та низку інших міст у Греції у вівторок, 23 квітня, вкрило помаранчевим пилом, який шквальний вітер приніс із Сахари (Африка). 24 квітня пил з Африки, який фіксували в Греції, дістався й України.

Про це повідомляє The Guardian та "Укргідрометцентр".

"Це один з найсерйозніших випадків концентрації пилу і піску з Сахари з 21-22 березня 2018 року, тоді (пилові — ред.) хмари вкрили, зокрема, острів Крит", — сказав директор з досліджень погоди в Афінській обсерваторії Костас Лагувардос.

Греція
Африканський пил із пустелі Сахара покриває місто Афіни, Греція, 23 квітня 2024 року. REUTERS/Louisa Gouliamaki

Влада попередила, що буря може становити загрозу для людей, які мають проблеми з органами дихання. За прогнозами синоптиків, вже в сьогодні хмара пилу має поступово розсіятися.

Зазначається, що сильний вітер протягом останніх кількох днів також сприяв поширенню лісових пожеж на півдні країни. Пожежна служба повідомила у вівторок ввечері, що за останні 24 години у країні виникло 25 лісових пожеж.

Пил із Сахари дістався України

24 квітня в "Укргідрометцентрі" повідомили, що пил з Африки, який днями фіксували в Греції, дістався України.

Там оприлюднили супутникове зображення, на якому видно, що пил потрапив до українських південних та центральних областей і поширюється на північ.

Зазначається, що оскільки на більшій частині території країни погоду визначають циклон та вологі повітряні маси, це сприятиме перехопленню частинок пилу краплями води у хмарах та опадах.

"Тому цей пил швидше вимиватиметься з атмосфери, втім в деяких районах це явище може надавати хмарам жовтуватий відтінок, а самі дощові краплі, що випадатимуть, міститимуть цей пил і не будуть кришталево чистими", — йдеться у повідомленні.

В "Укргідрометцентрі" додали, що пил залишатиметься в атмосфері над Україною аж до п'ятниці й з п'ятниці на суботу відступить на схід та атмосфера очиститься.

У середу, 27 березня, повідомлялося, що повітряна маса з частинками сахарського пилу накрила Румунію, починаючи з середи і до вечора четверга. За даними урядової установи Румунії з прогнозування погоди (ANM), в ніч з четверга на п'ятницю повітряна маса, насичена пиловими частинками, мала перетнути територію Румунії і з’явитися над Чорним морем і Україною.

На початок