"Чорнобиль пережив другу катастрофу – російську окупацію": ліквідатор з Тернопільщини

"Чорнобиль пережив другу катастрофу – російську окупацію": ліквідатор з Тернопільщини

"Чорнобиль пережив другу катастрофу – російську окупацію": ліквідатор з Тернопільщини
. Суспільне Тернопіль

Через 36 років після аварії, Чорнобиль пережив другу катастрофу – російську окупацію. Про це розповів голова обласної організації "Союз Чорнобиль України" Олександр Деркач.

У 1986 році Олександр Деркач був заступником командира роти пожежних машин. Гасив пожежі в зоні відчуження. На ЧАЕС провів майже 5 місяців. У громадську організацію "Союз Чорнобиль України" в 1992 році.

За його словами, більше 4 тисяч жителів Тернопільщини брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Більше половини із них уже немає серед живих.

"На початку було важче захищати права ліквідаторів аварії на ЧАЕС, бо більше 60 разів до відповідного закону вносили зміни, які погіршили соціальний захист чорнобильців. Але останній наш виїзд під Верховну Раду в червні минулого року, був результативним. Були внесені зміни до закону. Останній рік-півтора соціальний захист чорнобильців покращився. Звісно, завжди не вистачатиме лікування, але нині ми почуваємо себе трошки краще в фінансовому плані. Ми вдячні, що держава частково почала виконувати Закон України, який, фактично, написаний кров’ю тих чорнобильців, яких уже немає. Бо з учасників ліквідації аварії залишилося менше половини, з них 962 – люди з інвалідністю. На жаль, нас із кожним роком усе менше, а це вікова категорія від 55 років. Дехто ще працює та активно допомагає нашій організації. Ми створили музей, мабуть, єдиний в Україні такий. Це допомагає проводити просвітницьку роботу з молоддю та школярами, щоб не допустити подібної трагедії", – розповів Олександр Деркач у програмі "Сьогодні. Головне".

"Чорнобиль пережив другу катастрофу – російську окупацію": ліквідатор з Тернопільщини
Олександр Деркач. Суспільне Тернопіль

24 лютого 2022 року Росія розпочала широкомасштабне вторгнення в Україну. Із перших днів війни тернопільські ліквідатори аварії на ЧАЕС стали до оборони України.

"Багато з моїх колег записалися в територіальну оборону, як місцеву, так і ту, що відноситься до Збройних сил України. Деякі колеги пішли служити навіть попри свій вік. Я горджуся цими людьми, які усе стараються зробити для перемоги. Ця війна торкнулася також Чорнобиля. Там був захоплений окупантами перший військовий об’єкт, щоб шантажувати світ. Були захоплені у заручники солдати, які здійснювали охорону та працівники станції. У черговий раз та країна, яка допустила ту аварію, її керівництво, тепер вирішили тероризувати світ ядерною зброєю. Чорнобильська станція є дуже важливим об’єктом. Ще один об’єкт, захоплений окупантами – атомна електростанція в Енергодарі. І це також шантаж усього світу. Можна сказати, що Чорнобиль пережив другу катастрофу – російську окупацію", – каже Олександр Деркач.

Зона відчуження після російської окупації потребуватиме відновлення. Про це Суспільному розповів гід, який займався екскурсіями в Чорнобильську зону – Владислав Храпачевський.

За його словами люди, які проживали у зоні відчуження та відвідувачі екскурсій, обов’язково проходили радіаційний контроль.

"Кожен відвідувач отримував накопичувач. Він є своєрідною губкою для радіації. Він накопичує таку дозу випромінювання, яку витримує тіло людини. В кінці дня відповідальні працівники знімали показники з накопичувачів. У середньому, значення, які отримує людина за день, то є невелика доза. У Києві таку дозу людина отримує за 28-30 годин. Щодо самоселів, то вони проходили дозовий контроль двічі на рік. Це тест на силу випромінення людини. І плюс, аби впевнитися, що люди знаходяться у безпечному місці, можуть вирощувати фрукти та овочі на своїх городах, земля теж проходила радіаційний моніторинг".

У зоні відчуження діяли близько 15 екскурсійних маршрутів.

"Якісь маршрути додаються, якісь закриваються, через проведення певних робіт. Був час, коли відоме місце "Стелла Прип’ять" біля Рудого лісу, була закрита для відвідування туристів. Потрібно було їхати в об’їзд, через Чорнобильську станцію. Там було перевезення радіоактивних відходів і ті, хто правила порушували і тудою їхали, потім не могли пройти дозиметричний контроль. Тобто, усе регламентовано радіаційним рівнем. Основним маршрутом було місто Прип’ять, ЧАЕС, місто Чорнобиль, загоризонтна радіолокаційна система "Дуга", – розповів Владислав Храпачевський в програмі "Сьогодні. Головне".

"Чорнобиль пережив другу катастрофу – російську окупацію": ліквідатор з Тернопільщини
Владислав Храпачевський. Суспільне Тернопіль

Під час окупації Зони відчуження російські загарбники побували у Рудому лісі – одному з найнебезпечніших місць.

"Окупанти отримали не тільки зовнішнє опромінення, але й внутрішнє. Адже вони рили там окопи. Територіально ці окопи знаходилися недалеко від Прип’ятської залізничної станції. Я навіть чув, що в місто, яке знаходиться по дорозі на Чорнобиль, привозили окупантів, які вже мали ознаки потужної радіаційної хвороби. Зараз у зону відчуження не пускають через велику небезпеку підірватися. Окупанти, відходячи звідти, замінували усе, що не змогли вкрасти. Стан деяких сіл у зоні відчуження дуже поганий. Там бомбили авіабомбами вагою 500 кілограмів. У селі Сукачі, наприклад, де бомба впала прямо на асфальт, шість будинків довкола, як вітром здуло".

Гід Владислав Храпачевський вірить, що після перемоги зону відчуження знову зроблять безпечною та відкриють для туристичних відвідувань.

Дані Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) щодо Чорнобильської атомної електростанції вказують, що рівень радіаційного забруднення на території не зріс до небезпечного рівня.

Авторка Анжела Шова

Що відомо

  • 24 лютого російська війська захопили Чорнобильську АЕС, а персонал станції взяли у заручники. Того ж дня тимчасовий очільник ЧАЕС Валерій Сейда розповів, що на період воєнного стану на АЕС вводиться режим вимушеного простою.
  • На ЧАЕС російські війська здійснювали допити співробітників та вилучили робочу документацію. Паралельно вони грабували майно та робили окопи неподалік ядерного реактора.
  • Під час окупації МАГАТЕ втратило зв'язок із персоналом ЧАЕС. Крім того, через аварію об'єкти станції певний час були без електропостачання. Лише 31 березня російські військові залишили ЧАЕС і двома колонами вирушили в бік українського кордону з Білоруссю.
  • Як повідомив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, російські окупанти під час відступу взяли із собою в полон 169 військовослужбовців Національної гвардії. Нині ведуться перемовини про їхній обмін.

Читайте також

На початок