На Сумщині 8 сільських шкіл будуть реорганізовані у філії, а 7 фінансуватимуть з місцевого бюджету: що сталося

На Сумщині 8 сільських шкіл будуть реорганізовані у філії, а 7 фінансуватимуть з місцевого бюджету: що сталося

На Сумщині у 2025 році припиниться державне фінансування 41 сільської школи. Ці заклади освіти підпадають під зміни у постанові Кабміну про припинення фінансування шкіл, де менш як 45 учнів. Чим пояснюється такий крок і чи можливо зберегти малі школи, розповіла директорка департаменту освіти Сумської облдержадміністрації Вікторія Гробова.

Малі школи на Сумщині з наступного року не отримуватимуть державного фінансування. Вони підпадають під зміни у постанову Кабміну, прийняті у березні.

З 1 вересня 2025 року не буде виділятися державна субвенція на учнів, де менше ніж 45 осіб, окрім початкової ланки. І з 1 вересня 2026 року менш як 60 осіб не буде фінансування старшої школи і базової школи, окрім початкової ланки.
Вікторія Гробова

За інформацією обласного департаменту освіти, на Сумщині 41 школа, де менш як 45 учнів на всі класи, всі вони розташовані в селах.

41 школа на Сумщині має закритися через малу кількість учнів: коментар департаменту освіти і науки
Школа на Сумщині. Фото: Суспільне Суми
Ми бачимо, скільки дітей в цих класах. Це і один учень, і два, і три. А відповідно до нормативно-правової бази, повний клас – це 5 учнів. Тому якщо учнів менш як 5, то школа приймає рішення, що дитина, яка навчається в класі, де менш як 5 учнів, переходить на індивідуальне навчання.
А що таке індивідуальне навчання? Це один раз на тиждень чи два рази на тиждень учень може прийти позайматись з педагогом, або отримувати якісь індивідуальні завдання, а потім в кінці семестру звітувати про свою роботу, тобто тут про якість освіти ми не говоримо.

Як розповіла Вікторія Гробова, результати зовнішнього незалежного оцінювання та міжнародного дослідження якості освіти показали різницю в якості освіти між міською і сільською школою. Аби покращити якість навчання, і було прийняте рішення не виділяти державну субвенцію на школи, де менш як 45 учнів.

Засновник всіх шкіл – сільські, селищні й міські ради, тож саме вони прийматимуть рішення про ліквідацію закладу.

Можливо, буде організоване підвезення, або засновник прийме рішення фінансувати такий заклад з місцевого бюджету, тобто зі свого бюджету.
Вікторія Гробова

8 шкіл будуть реорганізовані у філії, а 7 фінансуватимуть з місцевого бюджету. Рішення самостійно утримувати свої школи прийняли в Андріяшівській, Шосткинській та Краснопільській громаді.

Також школи, де менш як 45 учнів, можуть стати філіями опорного закладу, і тоді їх продовжать фінансувати з державної субвенції. Але у прийнятті рішення в першу чергу враховуватиметься якість освіти, впевнена Вікторія Гробова.

Якщо ми беремо школу і проаналізуємо, що там один педагог читає 3-4 предмети, то ми розуміємо, що тут якісно освіти не буде, тому, я думаю, засновник однозначно прийме рішення на підвезення до найбільш потужної, гарної школи, де облаштовані кабінети, де беруть участь діти в олімпіадах, беруть участь в наукових роботах Малої академії наук.

Як сказала Вікторія Гробова, вчителям з ліквідованих шкіл пропонуватимуть вакантні місця в органах місцевого самоврядування або в школах, до яких підвіз педагога теж має бути організований. По деяких школах області рішення вже прийняті.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок