Нестача працівників та питання з фінансуванням пільг: як у Сумах оформлюють статус "дитина війни"

Нестача працівників та питання з фінансуванням пільг: як у Сумах оформлюють статус "дитина війни"

У Сумській МТГ утворилися черги на кілька місяців для оформлення статусу "дитина війни". За даними міськради, також є проблема і з фінансуванням пільг на харчування в комунальних закладах освіти, право на які мають діти з відповідним статусом.

Про це повідомили в Сумській міськраді.

У Сумській міській територіальній громаді утворилася черга на оформлення статусу "дитина війни", вона розтягнулася на кілька місяців. Керівництво міськради офіційно звернулось до міської військової адміністрації, з пропозицією щодо збільшення штатів адміністрації на чотири одиниці для виконання цих функцій. Наразі цим займаються підрозділи міської ради.

Крім цього, є проблема і з фінансуванням пільг на харчування в закладах освіти комунальної форми власності, право на які мають діти з відповідним статусом. За попередніми підрахунками, на відповідні потреби до кінця 2024 року необхідно додатково 22 млн грн, додали у повідомленні.

"Депутат міської ради Ірина Дяденко вважає, що передбачивши пільги для тих, хто матиме цей статус, держава мала подбати про компенсаторний механізм. Можливо, шляхом спрямування громадам субвенції. Також обранець звертається з проханням до батьків, які ще не віддають дітей до дитсадків, зачекати з оформленням статусу, аби дати можливість зробити це оперативніше тим, у кого вже є дошкільнята та школярі", — додали у повідомленні.

Нині на оформлення статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, щомісяця надходить до 1200 заяв. За орієнтовними підрахунками, право на такий статус має 44000 юних жителів громади, з яких 28000 – це школярі.

Як оформити статус дитина війни, які виплати передбачено та хто має право на отримання відповідного статусу — розповідав в ефірі Українського радіо Суми начальник обласної служби у справах дітей Юрій Каліновський.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок