"Ми частина українського року": як формувалися музичні гурти Сумщини під час війни

"Ми частина українського року": як формувалися музичні гурти Сумщини під час війни

"Ми частина українського року": як формувалися музичні гурти Сумщини під час війни
. Facebook/Denis Fedchenko

Вони не сидять цілодобово у гаджетах та мріють пов'язати своє життя з музикою. Молоді музичні виконавці із Сумщини розповіли про свої мрії та плани на майбутнє журналістам Суспільного.

Вероніка учасниця гурту “Будяк”, що був створений восени 22-го на базі 4-ої музичної школи.

"Я граю на електрогітарі в гурті “Будяк”. У нас дуже специфічні пісні, особливо їх тематики, а так рок, панковий такий більш. У мене брат теж вчиться в музичній школі, у мене таке різке бажання було: навчитися грати на барабанах. Мені вчитель брата із саксофона дав номер Дениса Станіславовича, я зателефонувала і запитала: “Можна до вас на барабани?”. Мені відповіли, що учнів з барабанів у нього багато, є електрогітара. Питає: "У гурті будеш грати?” — я твідповідаю “Буду”, — розповіла учасниця гурту “Будяк” Вероніка Китун.

Вероніка мріє пов'язати свій шлях з музикою, а після закінчення великої війни відправитися разом із гуртом у турне. У червні 2023-го, на День Конституції України, музиканти відіграли свій перший великий концерт.

“Я дуже нервувала, особливо, коли перед нашим виступом мене трясло дуже сильно, а потім я вийшла на сцену, звісно, продовжувало трясти, але я впевненіше себе почувала. особливо, коли дивилась, як віджигали дівчата у першому ряді під наші пісні”, — згалада дівчина.

Цим і не тільки музичним колективом опікується Денис Федченко. Він — ідейний наставник, викладач, автор текстів, який об'єднав навколо себе і музики близько 30 підлітків. І навіть в умовах повномасштабної війни вони разом з учнями продовжують ставити перед собою нові творчі цілі.

"Ми частина українського року": як формувалися музичні гурти Сумщини під час війни
Денис Федченко. Фото: Facebook/Denis Fedchenko

“Молодь енергійна, вона завжди щось бажає. Моя місія — це музика, це осередки культурні. Саме розвивати це в Україні. Тому, що ми не знаємо, хто де опиниться, але є закон: якщо ти садиш зерно або дерево, то воно виросте і воно починає жити своїм життям. Я вважаю своєю місією — це пропагувати, навчати молодь, підтримувати різні цікаві проєкти й робити все, аби в Україні було більше талановитої молоді”, — розповів музикант Денис Федченко.

Нині Денис займається двома музичними гуртами. У нього під опікою "Catch" та "Будяк".

"Ми частина українського року": як формувалися музичні гурти Сумщини під час війни
Гурт “Catch”. Фото: Facebook/Denis Fedchenko

“Гурт “Catch” з 29-ої школи, так сталося, що там майже всі дівчата, гурт “Будяк” із 4 музичної школи, де тексти у нас українською. В основному, текстами я займаюсь. У нас такий експеримент: гурт “Catch” співає тільки англійською. Чому створився другий гурт “Будяк”, я просто за три доби написав близько 10 текстів українською. Було, що сказати”, — сказав Денис Федченко.

Усі тексти, розповідає Денис, про наше життя. про те, що хвилює всіх і кожного.

“Будяк - це як пробудити і як колоти. Старослов'янською, будяк - це колючка. Завдання — колоти, є таке прислів'я: “Правда в очі колить”. Правду ти кажи, а суспільство хай реагує на це. Кожна людина щось собі знайде. Якщо ти реагуєш — значить це тебе зачіпає. Наше завдання тих людей, яким все одно, пробудити, поколоти їх трішки, щоб вони замислились”, — розповів музикант.

А от зі своїм іншим колективом під назвою “Catch” музикант вже кілька років. Гурт грає класичний рок у британській манері виконання. Усі композиції, окрім однієї, англійською мовою. І хоча існує колектив вже давно, постійний склад сформувався лише нещодавно.

“Я прийшла раніше і був якраз урок Марічки, вона займалась на саксофоні та в неї щось там не виходило. І Денис Станіславович каже: “Настьона, підіграй”. Я підіграла. Через деякий час ми почали перекладати вірші англійською, але нам не вистачало вокаліста, тому ми поставили Марічку співати, а я на барабанах і так наша пісня “Bird life” з'явилася”, — згадала учасниця гурту “Catch” Анастасія Шаповалова.

“Ми пробували багато інструментів. У нас була флейта, скрипка тільки нещодавно з'явилася. Першою задумкою було слово скетч — замальовка. І ми коли створювали групу неправильно написали слово. Перевірили його в перекладачі й нам цей сенс більше сподобався", — розповіла учасниця гурту “Catch” Марія Лебедь.

“Я відповідальна за текс, але за ідею відповідальні всі. Кожен може придумати по рядочку, допомагати мені по можливості. У нас спочатку придумується мелодія, потім ця тема розвивається. Тексти я дуже довго пишу. Одного разу це була така історія про композицію “Fire”. Я довго не могла написати текст, у мене не було натхнення, не було ідей, про що писати й ми взяли словник українсько-англійський і просто по черзі читали слова. І там я зупинилась, якісь слова для себе знайшла, прийшла додому і написала текст”, — розповіла учасниця гурту “Catch” Марія Лебедь.

“Створюємо ми композицію, як це відбувається: приходжу я, у мене є якась ідея. Я кажу: “Так, ти будеш це грати або це співати. Вокалістка каже: “Ні, я це не хочу, це високо. У мене голос не такий. Я кажу: “Слухай, якщо ти будеш співати у такому діапазоні, в якому інші інструменти, то тебе просто не почують. Треба займатись. Ми займаємось”, — розповів Денис Федченко.

“Дуже сильно мені допомагало залишатися в реальності спілкування з гуртом, бо постійно в соцмережах переписуватись, трошечки з розуму сходиш. Дуже багато моментів було, коли я просто приходила на репетицію і відпочивала, бо це дуже дружня атмосфера. Попри те, що ми там працюємо, ця компанія відчувалася класно. Я завжди хотіла були рок-зіркою. Дитячі мрії у всіх бувають, хтось хоче стати поп-дівою, хтось рок-зіркою, хтось акторкою”, — сказала учасниця гурту “Будяк” Вероніка Китун.

"Ми частина українського року": як формувалися музичні гурти Сумщини під час війни
Гурт “Catch”. Фото: Facebook/Denis Fedchenko

"Ми приходимо і любимо те, що робимо. Командна робота, весь цей процес. Ми хочемо підтримати наш емоційний стан, слухачів, наших батьків. Ми просто хочемо, щоб люди приходили на концерти й розвантажувались. Супер відчувати такі емоції, ти як пов'язуєшся з цими людьми й відчуваєш ту саму радість, що й вони”, — сказала учасниця гурту “Catch” Марія Лебедь.

“Мені дуже подобається, що ми частина українського року, тут своя атмосфера. Мені дуже приємно розуміти, що може через пару років я зможу на рівні грати з моїми улюбленими гуртами, а не просто ходити на їхні концерти”, — поділилася Вероніка Китун.

Музичні гурти Денис Федченко вважає важливими для розвитку юних музикантів. Наразі чоловік ставить собі за мету продовжувати створювати потужний молодіжний рух.

“Зараз для нас цінна кожна дитина, кожна родина, яка тут, бо вона буде майбутнім України. Я мрію подорожувати, займатись музикою, те, що робив завжди. Мрію, аби кожна людина шукала свій шлях і знаходила його”, — сказав музикант Денис Федченко.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок