Чемпіонат України з футболу: Прем'єр-ліга
Чемпіонат України з футболу: Прем'єр-ліга
"Шахтар" обіграв "Ворсклу" та завоював Кубок України з футболу

"Шахтар" обіграв "Ворсклу" та завоював Кубок України з футболу

Футболісти "Шахтаря" святкують гол Данила Сікана у фіналі Кубка України
Футболісти "Шахтаря" святкують гол Данила Сікана у фіналі Кубка України. УПЛ

Донецька команда виборола і другий трофей у сезоні 2023/24.

"Шахтар" — володар Кубка України з футболу. У фіналі донецька команда обіграла "Ворсклу" з рахунком 2:1.

Перед фіналом Кубка України "Шахтар" завоював чемпіонство. Сталося це за підсумками "українського класичного", в якому "гірники" обіграли "Динамо" (2:0).

У першому за три роки фіналі Кубка України "Шахтар" грав проти "Ворскли" — команди, що втратила шанс на єврокубкові місця у сезоні 2023/24 за результатами виступів у чемпіонаті. Водночас за умов перемоги у Кубку полтавці б отримували право зіграти у кваліфікації Ліги Європи у наступному сезоні.

"Шахтар" та "Ворскла" вдруге зустрічалися між собою у фіналі Кубка України. Перша зустріч між командами на цій стадії закінчилася перемогою полтавців: у сезоні 2008/09 вони перемогли "гірників" з мінімальним рахунком 1:0.

Як минув фінал Кубка України?

  • Попри те, що у першому таймі "Шахтар" володів м'ячем, перші гострі моменти створили футболісти "Ворскли". Півзахисник Ібрагім Кане двічі вибігав у контратаку, причому у другому епізоді навіть завдав удар по воротах "гірників". Втім голкіпер "Шахтаря" Дмитро Різник двічі врятував команду.
  • Рахунок же наприкінці першого тайму відкрив "Шахтар". Подачу з лівого флангу замкнув форвард Данило Сікан — 1:0.
  • Після перерви "Ворскла" заграла активніша, однак у відповідь пропустила вдруге. Юхим Конопля після скидання Олександр Зубкова завдав гольового удару по воротах полтавців. Арбітр спершу не зафіксував гол, але після перегляду VAR вказав на центр поля — 2:0.
  • Отримавши перевагу, "Шахтар" продовжив контролювати хід подій у матчі. "Ворскла" ж тривалий час так і не змогла створити гольові моменти біля воріт "гірників".
  • На 85-й хвилині "Ворскла" все ж скоротила відставання у матчі. Ілля Крупський прострілив на Миколу Ковталюка, який п'ятою переправив м'яча у сітку.

Кубок України. Фінал

"Ворскла" (Полтава) — "Шахтар" (Донецьк) 1:2

Голи: Ковталюк, 85 — Сікан, 40, Конопля, 56

Що означає результат фіналу Кубка України?

  • "Шахтар" закінчує сезон 2023/24 з дублем — виграв чемпіонат і Кубок України. Загалом це вдалося зробити "гірникам" вдев'яте в історії, востаннє "гірники" здобув обидва трофеї у сезоні 2018/19.
  • "Шахтар" в 14-те став володарем Кубка України і випередив "Динамо" (13) за перемогами у цьому турнірі.
  • "Шахтар" зрівнявся з "Динамо" за кількістю внутрішніх трофеїв в Україні — по 38.
  • "Ворскла" вдруге програла фінал Кубка України, поразкою полтавців закінчився і вирішальний матч за цей турнір у сезоні 2019/20.
На початок