ФІФА перегляне заборону на проведення матчів національних чемпіонатів за кордоном

ФІФА перегляне заборону на проведення матчів національних чемпіонатів за кордоном

"Реал" і "Барселона" в матчі за Суперкубок Іспаніх 2024 року в саудівському Ер-Ріяді.
Суперкубок Іспанії розіграли в Саудівській Аравії у трьох останніх сезонах. AP

На рекомендації профільної робочої групи очікують протягом наступних декількох місяців.

ФІФА ініціювала перегляд правил організації, що забороняють проведення матчів національних чемпіонатів за кордоном. Про це йдеться на офіційному сайті організації.

У 2018 році ФІФА заборонила провести матч чемпіонату Іспанії між "Жироною" та "Барселоною" на території США, що вилилося в судову справу проти промоутерської компанії Relevent Sports через закиди в порушенні антимонопольних правил.

У квітні 2024-го ФІФА та Relevent досягли угоди, що передбачає перегляд міжнародною організацією своїх правил щодо проведення матчів національних чемпіонатів за кордоном. Цей процес у ФІФА ініціювали перед 74-м засіданням Конгресу організації.

Яких заходів уживають у ФІФА?

  • Рада організації схвалила створення робочої групи, що здійснюватиме збір інформації та винесе рекомендації для ФІФА щодо можливості внесення змін у правила проведення міжнародних матчів.
  • Очікується, що група складатиметься з 10-15 експертів, які представлятимуть усі залучені сторони: національні федерації та континентальні конфедерації, клуби та футболістів, вболівальників та приватних організаторів.
  • Рішення робочої групи щодо потенційних змін до правил у ФІФА очікують впродовж наступних кількох місяців.
  • У ФІФА висунули членам групи побажання, аби потенційні зміни до правил ґрунтувалися на прозорих принципах і враховували завчасне сповіщення фанів, "потенційний вплив на рівновагу спортивних змагань", регулярність матчів за кордоном тощо.

ФІФА спільно з УЄФА в грудні 2023 року вже програли справу проти організаторів незалежної футбольної Суперліги. Компанія A22 Sports, що опікується проєктом, закидала організаціям порушення антимонопольних правил, із чим погодився суд Європейського Союзу.

Наразі європейські команди регулярно проводять матчі за кордоном. Найчастіше провідні клуби континенту здійснюють міжнародні передсезонні тури, зокрема до США, а також беруть участь у офіційних матчах в інших країнах.

Так, у січні 2024 року саудівський Ер-Ріяд приймав одразу два матчі за Суперкубки Італії та Іспанії, які виграли "Інтер" та "Реал" відповідно. Іспанський Суперкубок розігрували в Саудівській Аравії в чотирьох з п'яти останніх сезонів (із виключенням на "коронавірусний" сезон 2020/21).

Влітку 2022 року, на тлі повномасштабного російського вторгенння, перенесення матчів за кордон розглядали в чемпіонаті України. Ініціатива стосувалася ігор за участю представників УПЛ у єврокубках, проте так і не була втілена.

На початок