Чемпіонат України з футболу: Прем'єр-ліга
Чемпіонат України з футболу: Прем'єр-ліга
"Шахтар" обіграв "Динамо" і достроково став чемпіоном України з футболу

"Шахтар" обіграв "Динамо" і достроково став чемпіоном України з футболу

"Шахтар" вдруге поспіль став чемпіоном України з футболу
"Шахтар" вдруге поспіль став чемпіоном України з футболу. ФК "Шахтар"

Як минуло "українське класичне".

Донецький "Шахтар" став чемпіоном України з футболу у сезоні 2023/24. Завоювати чемпіонство "гірники" змогли за підсумки "українського класичного" проти "Динамо".

"Шахтар" та "Динамо" — єдині команди, що у 2024 році не зазнали жодної поразки. При цьому "гірники" взагалі мали 14-матчеву переможну серію в УПЛ, кияни ж підходили до дербі з 17-матчевою безпрограшною серією в чемпіонаті України.

Матч "Шахтар" — "Динамо" відбувся вдруге у сезоні 2023/24. Вперше команди зустрілися між собою у листопаді: "гірники" обіграли 1:0 у першій грі Маріно Пушича у статусі головного тренера донеччан. Тоді як цей же матч став останнім для Мірчі Луческу у статусі тренера "Динамо" — після цього команду очолив Олександр Шовковський.

Як минув матч "Шахтар" — "Динамо"?

  • Відкрити рахунок у матчі вдалося "Шахтарю". Спершу арбітр Олексій Деревінський зафіксував симуляцію з боку півзахисника Георгія Судакова у штрафному майданчику киян. Проте через три хвилини, після перегляду VAR, поставив пенальті за гру рукою захисника киян Костянтина Вівчаренка, який реалізував той-таки Судаков.
  • Попри виграний перший тайм, "Шахтар" мав незначну перевагу над "Динамо": 2-1 за ударами у площину воріт, 53%-47% у володінні м'ячем.
  • У другому таймі "Динамо" активніше грало на половині поля "Шахтаря", тоді як номінальні господарі переважно діяли через контратаки. Однак забити м'яч і зрівняти рахунок кияни не змогли — "Шахтар" переміг з рахунком 1:0.

УПЛ. 28-й тур

"Шахтар" (Донецьк) — "Динамо" (Київ) 1:0

Гол: Судаков, 33 (пенальті)

Перемога над "Динамо" принесла "Шахтареві" чемпіонство за два тури до закінчення УПЛ. Перевага "гірників" збільшилася до 7 очок — її відіграти кияни вже не зможуть.

Турнірна таблиця УПЛ (топ-5)

  1. "Шахтар" (Донецьк) — 70 очок (28 матчів), 62:21 (різниця голів)
  2. "Динамо" (Київ) — 63 очки (28), 67:26
  3. "Кривбас" (Кривий Ріг) — 54 очки (27), 47:26
  4. "Дніпро-1" (Дніпро) — 48 очок (27), 37:25
  5. "Рух" (Львів) — 46 очок (28), 41:29

Що означає результат матчу "Шахтар" — "Динамо"?

  • "Шахтар" вдруге поспіль став чемпіоном України з футболу. У попередньому сезоні "гірники" випередили у боротьбі за чемпіонство "Дніпро-1".
  • Загалом це 15-та перемога "Шахтаря" у чемпіонаті України з футболу. Вони скоротили відставання від "Динамо" до одного чемпіонського титулу.
  • Перемога "Шахтаря" в УПЛ принесла команді участь щонайменше у плей-оф раунді Ліги чемпіонів у сезоні 2024/25. Якщо володарем ЛЧ у сезоні 2023/24 стане "Реал", то "гірники" гратимуть у груповому раунді турніру.
  • "Шахтар" продовжив переможну серію в УПЛ до 15 матчів. "Динамо" ж натомість свою 17-матчеву серію без поразок перервали.
На початок