"Маленький крок до вищих цілей". Плавець Лінник побив рекорд України на 200 м вільним стилем, що тримався 16 років

"Маленький крок до вищих цілей". Плавець Лінник побив рекорд України на 200 м вільним стилем, що тримався 16 років

Ексклюзивно
Ілля Лінник став автором другого національного рекорду з плавання
Ілля Лінник став автором другого національного рекорду з плавання. Getty Images/Nikola Krstic

Тепер плавець націлений на здобуття олімпійської ліцензії.

Авторка коментаря: Інна Мушинська

Український плавець Ілля Лінник оновив національний рекорд на дистанції 200 метрів вільним стилем в олімпійському басейніДовжина басейна — 50 м. Сталося це на чемпіонаті України, що проходить у Києві.

Особистим рекордом Лінника до виступу на чемпіонаті України на 200-метрівці фристайлом був результат на турнірі у Люксембургу, встановлений у квітні 2024 року. Тоді плавець подолав дистанцію за 1:48.63 хвилин.

У Києві Лінник зміг ще покращити свій рекорд. Дистанцію він подолав за 1:48.13 хвилин, покращивши свій результат на пів секунди.

З результатом 1:48.13 хвилин Лінник не лише став переможцем чемпіонату України у запливі на 200 метрів вільним стилем. А ще й оновив національний рекорд, який тримався 16 років.

Попередній рекорд України було встановлено на Олімпійських іграх-2008 Сергієм Адвеною (1:48.18 хвилин). Його результат Лінник покращив на 0.05 секунди.

"Це мій перший особистий рекорд України, — коментує Лінник встановлений рекорд в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт. — У мене були рекорди в естафетному плаванні, але тепер є в індивідуальному виді програми. Рекорд 16 років стояв. Дуже радий, що зміг його побити. Впевнений, що це маленький крок до вищих цілей".

"Наскільки рекорд був очікуваний? Основна моя задача була покращити мій особистий рекорд, який був. Перед цим мій найкращий старт був 1:48.63 хвилини, встановив його місяць тому. І мені просто хотілося його покращити. А як ще одна ціль — побити рекорд [України], в мене вийшло. Я цьому дуже радий. Не можу сказати, що я був на 100% впевнений, що в мене вийде його побити. Але я радий, що в мене це вийшло".

Наступною ціллю український плавець називає для себе здобуття олімпійської ліцензії. Для цього Ліннику потрібно виконати норматив (1:46.26 хвилин), тобто пропливти дистанцію майже на дві секунди швидше за свій новий особистий рекорд.

"Олімпійська ліцензія? Моя остання можливість буде на чемпіонаті Європи, він буде через місяць. Звичайно, є плани виконати ліцензію, буду намагатися її отримати. А там вже побачимо".

Хто такий Ілля Лінник?

  • 23-річний український плавець, представляє на змаганнях Київ.
  • Лінник захистив звання чемпіона України з плавання на дистанції 200 метрів вільним стилем. У 2023 році він переміг з результатом 1:50.17 хвилин.
  • Також у доробку Лінника "золото" чемпіонату України-2023 на дистанції 100 метрів вільним стилем і "срібло" на 50-метрівці.
  • Лінник — один з авторів національного рекорду в естафеті 4х100 метрів вільним стилем — разом з Владиславом Буховим, Сергієм Шевцовим та Валентином Нестеркіним. Його команда встановила на чемпіонаті Європи-2022.
На початок