"Це мій останній рік". Найкраща бомбардирка в історії ЧС Марта завершить кар'єру в збірній наприкінці 2024 року

"Це мій останній рік". Найкраща бомбардирка в історії ЧС Марта завершить кар'єру в збірній наприкінці 2024 року

Марта є найкращою бомбардиркою в історії як жіночих, так і чоловічих ЧС
Марта є найкращою бомбардиркою в історії як жіночих, так і чоловічих ЧС. AP/Hamish Blair

38-річна футболістка у 2025 році не виступатиме за Бразилію.

Бразильська футболістка Марта з 2025 року завершить кар’єру в національній збірній. Про це спортсменка повідомила в інтерв’ю CNN Esportes.

38-річна Марта – нападниця національної збірної Бразилії протягом останніх 22 років. За свою кар’єру вона шість разів ставала найкращою гравчинею ФІФА, востаннє – у 2018 році, а п’ять попередніх титулів здобула поспіль з 2006 по 2010 роки.

В інтерв’ю CNN Esportes Марта заявила, що цього року востаннє одягне футболку жіночої збірної Бразилії. Спортсменка зазначила, що її країна має багато молодих перспективних гравчинь, які зможуть себе проявити в команді.

"Це мій останній рік, і я можу це підтвердити вже зараз. Є моменти, коли ми повинні зрозуміти, що час настав. Я дуже спокійно ставлюся до цього, тому що з великим оптимізмом дивлюся на таке, як розвиваються молоді спортсменки", – сказала Марта CNN.

Марта брала участь у п’яти Олімпійських іграх і стала першою футболісткою, яка відзначилась голами на усіх п’яти Іграх поспіль. У складі жіночої збірної Марта двічі завоювала срібні медалі у 2004 та 2008 році.

Наразі невідомо, чи буде Марта вшосте представляти Бразилію на Олімпійських іграх-2024 в Парижі. Втім, футболістка зазначила, що левова частка рішення тренерки буде залежати від виступів Марти в її клубі – американському "Орландо Прайд".

"Багато чого залежатиме від нашої гри тут, в Орландо, протягом сезону. Я працюю над цим, я хочу потрапити на Олімпіаду, я хочу зіграти ще на одній.

Якщо я поїду на Олімпіаду, я буду насолоджуватися кожною миттю, тому що незалежно від того, поїду я на Олімпіаду чи ні, це мій останній рік у збірній. У збірній з 2025 року Марти вже немає як спортсменки", – підкреслила Марта CNN.

Марта: головні досягнення

  • Найкраща голеадорка в історії чоловічих і жіночих чемпіонатів світу — 17 голів.
  • Перша футболістка, що яка забивала голи на п’яти Олімпійських іграх поспіль.
  • Стала першою футболісткою, враховуючи чоловіків, яка забивала на п’яти різних чемпіонатах світу. Пізніше з нею зрівнялись Крістін Сінклер у 2019 році та Кріштіану Роналду у 2022 році.
  • Також Марта є найкращою бомбардиркою в історії збірної Бразилії — 116 голів.
  • Шість разів ставала найкращою гравчинею ФІФА.

Що відомо

  • Жіноча збірна Бразилії вперше за 28 років не вийшла в плей-оф футбольного чемпіонату світу серед жінок.
  • У січні 2024 Марта отримала спеціальну нагороду ФІФА "за понад 20 років зіркової роботи в спорті". Вона приєдналася до Крістін Сінклер з Канади, Кріштіану Роналду з Португалії та іншого бразильця Пеле, які також отримали цю нагороду.
  • ФІФА заявила, що з 2025 року запровадить премію "Marta Award" за найкращий гол, забитий у жіночому футболі.
На початок