Україна здобула перше "золото" на Євро-2024 з кульової стрільби з 10 метрів

Україна здобула перше "золото" на Євро-2024 з кульової стрільби з 10 метрів

Олена Костевич та Олег Омельчук на Євро-2024 зі стрільби з 10 метрів.
Олена Костевич та Олег Омельчук — чемпіони Європи 2024 року. Скріншот з трансляції

Перше місце в змішаному турнірі з пневматичного пістолета посіли Олена Костевич і Олег Омельчук.

Україна здобула перше доросле "золото" на чемпіонаті Європи з кульової стрільби (відстань — 10 метрів). Командний мікст з пневматичного пістолета виграв тандем Олени Костевич та Олега Омельчука.

У кваліфікації змішаного турніру стартували дві українські пари. Костевич та Омельчук посіли друге місце та відібралися до "золотого" фіналу, натомість Юлія Ісаченко та Віктор Банькін показали 22-й результат.

Суперниками українців у боротьбі за "золото" стали австрійці Сільвія Штайнер та Рікард Цехмейстер, що ставали чемпіонами світу-2022 в цій дисципліні.

Як пройшов фінал?

  • У фіналі пари здійснили по 14 серій пострілів. Прицільнішими були українці, що випередили суперників на шість очок — 17:11.
  • Олена Костевич зібрала вісім пострілів на 10+ балів, Олег Омельчук — шість. Австрійський тандем на двох мав сім влучань у "десятку".

Що означає "золото" українців?

  • Костевич і Омельчук вдруге здобувають перемогу на рівні Євро у командному змішаному турнірі з пневматичного пістолета. Спільно вони також вигравали континентальний чемпіонат 2019 року в Осієку.
  • Для Костевич це сьоме "золото" континентальної першості в кар'єрі. Та шосте — здобуте саме на відстані у 10 метрів.
  • Олег Омельчук вчетверте здобуває титул чемпіона Європи. У 2014 році він виграв "золото" чоловічого турніру з 10 метрів, у 2021-му — з 50 метрів.

Євро-2024 з кульової стрільби: всі нагороди України

  • "Золото": Олена Костевич, Олег Омельчук (пістолет, змішані команди)
  • "Срібло": Олена Костевич, Юлія Ісаченко, Вілєна Бевз (пістолет, жіночі тріо)
  • "Бронза": Віктор Банькін, Павло Коростильов, Олег Омельчук (пістолет, чоловічі тріо)

На юніорському рівні збірна України має на турнірі ще два "золота": команда Максима Гімона, Івана Мартинова та Тимура Підгорного здобула дві перемоги в стрільбі з пневматичного пістолета.

Чемпіонат Європи в угорському Д'єрі завершиться в суботу, 2 березня. На заключний день змагань припадатимуть чотири фінали в командах з гвинтівки та пістолета.

На початок