Україна здобула першу медаль на чемпіонаті Європи з важкої атлетики

Україна здобула першу медаль на чемпіонаті Європи з важкої атлетики

Павло Заліпський на чемпіонаті Європи з важкої атлетики
Павло Заліпський. Фото: Федерація важкої атлетики України

На другий же день змагань.

Збірна України з важкої атлетики здобула першу нагороду на чемпіонаті Європи, який розпочався у болгарській Софії. "Срібло" у ривку виборов Павло Заліпський (вага 61 кг).

На чемпіонат Європи-2024 Україна відправилася у складі 19 спортсменів. Зокрема, до нього увійшли абсолютна чемпіонка Європи Каміла Конотоп (вага 59 кг), а також Анастасія Манєвська, яка на попередньому Євро в Єревані виборола три срібні нагороди.

Суспільне Спорт — ексклюзивний транслятор чемпіонату Європи з важкої атлетики в Україні. Дивіться прямі трансляції усіх фіналів А на сайті та телеканалі Суспільне Спорт.

Перший день Євро-2024 минув для України без медалей: Юлія Ковальова посіла п'яте місце у вазі 49 кг, тоді як Катерина Малащук та Тетяна Буднікова — шосте та сьоме відповідно у 45 кг.

Вже у другий день змагань Україні вдалося здобути першу нагороду на чемпіонаті Європи. Павло Заліпський завдяки вдалій третій спробі підняв у ривку 126 кг та став срібним призером змагань.

Міг зачепитися за медаль український важкоатлет і у багатоборстві. Проте у поштовху Заліпському підкорилася лише вага 145 кг, внаслідок чого за сумою він посів четверте місце — програв бронзовому призеру Євро Шоті Мішвелідзе з Грузії лише 1 кг (271 кг проти 272 кг).

Євро з важкої атлетики. 61 кг (чоловіки)

  1. Габріель Марінов (Болгарія) — 281 кг
  2. Іван Дімов (Болгарія) — 280 кг
  3. Шота Мішвелідзе (Грузія) — 272 кг
  4. Павло Заліпський (Україна) — 271 кг

Хто такий Павло Заліпський?

  • 25-річний український важкоатлет, представник Харківщини у вазі 61 кг.
  • Для Заліпського "срібло" у ривку — перша медаль на рівні чемпіонатів Європи. На трьох попередніх Євро важкоатлет нагород не здобував.
  • Заліпський — 2-разовий призер юніорських чемпіонатів Європи з важкої атлетики: "золото" у 2018 році, "бронза" у 2017-му (вага 56 кг).
  • 271 кг — особистий рекорд Заліпського на міжнародних стартах. Він покращив результат як у ривку (126 кг), так і у поштовху (145 кг) у порівнянні з попереднім Євро.
На початок