Біатлон: Кубок світу
Біатлон: Кубок світу
"Не боятися". Антон Дудченко на ЧС з біатлону прагне виправити найгірший за п'ять років сезон

"Не боятися". Антон Дудченко на ЧС з біатлону прагне виправити найгірший за п'ять років сезон

Ексклюзивно
Антон Дудченко у гонках Кубка світу з біатлону
Антон Дудченко. Фото: Getty Images

У якому стані підходить біатлоніст до першої гонки на чемпіонаті світу і що про це каже.

27-річний Антон Дудченко — один з найстабільніших українських біатлоністів останніх сезонів. За підсумками сезону 2022/23 став найкращим у загальному заліку серед "синьо-жовтих": 35-те місце, показав шість з десять найкращих результатів у кар'єрі, здобув першу в кар'єрі дорослу медаль — "срібло" чемпіонату Європи в індивідуальних гонках.

Суспільне Спорт — ексклюзивний транслятор чемпіонату світу з біатлону. Дивіться наживо усі гонки чемпіонату світу на сайті та телеканалі Суспільне Спорт, а також місцевих телеканалах Суспільного.

Однак у сезоні 2023/24 Дудченко демонструє падіння результатів у порівнянні з минулими роками. Деякі його показники на найгіршому рівні з моменту дебюту за дорослу команду: точність стрільби — 80.2% (падіння на 5.4% у порівнянні з попереднім сезоном). А за швидкістю руху на дистанції Дудченко поступається лідерам із показником 10.3 секунди на кілометр, що з ним трапляється вперше з 2020 року.

Неодноразово по ходу сезону Дудченко скаржився на проблеми з фізичною формою. Зокрема під час чемпіонату Європи з біатлону, який закінчив без фінішів у топ-10. "Фізичної форми як не було, так і немає. Дуже великий програш: з одним промахом не можу потрапити в десятку навіть на чемпіонаті Європи. Важко розраховувати на якісь хороші результати на етапах Кубка світу або чемпіонату світу з таким ходом, навіть якщо буде ідеальна стрільба", — розповідав біатлоніст в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт.

На стартову гонку чемпіонату світу в Новому Месті — змішану естафету — Дудченко не потрапив. Натомість головний тренер збірної України Юрай Санітра анонсував участь біатлоніста вже у наступній гонці — спринті. Та розраховує, що спортсмен на ЧС продемонструє характер, як це було з ним у попередньому сезоні.

"Антону треба показати характер, який у нього був минулого сезону — не боятися, — сказав тренер в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт. — Впевнений, що він добре справляється зі стрільбою, покаже це і в суботу. І буде готовий до наступних стартів, в яких я бачу його. Особливо в естафеті".

Сам біатлоніст у коментарі для Суспільне Спорт зазначив, що чемпіонат світу має показати, чи вдалося йому покращити форму.

"Я сподіваюся, що чемпіонат світу пройде позитивніше [ніж етапи Кубка світу]. Але ми бачимо, що важко виправити форму, коли ти весь час змагаєшся. Ми щось намагаємося виправити, але не все виходить. Завжди сподіваємось на краще, тому [у спринті] буде видно, як воно.

Антон Дудченко
Антон Дудченко. Фото: Kevin Voigt/Getty Images

У мене була невелика перерва у змаганнях перед чемпіонатом Європи, де я намагався тренуватися, трішки виправити свою форму. Потім був чемпіонат Європи й після нього знову був невеликий період, де ми тренувалися, залишилися там у Брезно-Осрблі, намагалися допрацювати що могли за цей короткий період перед чемпіонатом світу".

На заваді високим результатам Дудченка на чемпіонаті світу можуть стати не лише фізична форма, але й стан траси у Новому Месті, обумовлений теплою погодою. Сам біатлоніст додає: впливатиме на змагання і постійний вітер на вогневому рубежі.

"Вітряно на стрільбищі. Гадаю, що буде непередбачувано, бо досить складно стріляти, особливо стоячи. Траса теж нелегка: тепло, дощ, розбивається. Тому, можливо, ті, хто стартуватиме на початку, матимуть якийсь пріоритет".

Антон Дудченко у сезоні 2023/24: що відомо

  • Пробіг 13 стартів на рівні Кубка світу з біатлону, ще чотири — на чемпіонаті Європи.
  • В особистих гонках Кубка світу Дудченко має лише два фініші у заліковій зоні: 38-ме місце у спринті в Естерсунді, 33-те — у гонці переслідування в Обергофі.
  • Найкращий результат Дудченка на чемпіонаті Європи-2024 — 12-те місце в індивідуальній гонці.
На початок