Аріна Сабалєнка вдруге поспіль виграла жіночий турнір Australian Open

Аріна Сабалєнка вдруге поспіль виграла жіночий турнір Australian Open

Аріна Сабалєнка у фіналі Australian Open-2024 з тенісу.
Аріна Сабалєнка. Фото: Asanka Brendon Ratnayake/AP Photos

Як пройшов вирішальний матч проти Цінь Вень Чжен.

Аріна Сабалєнка вдруге поспіль стала чемпіонкою жіночого турніру Australian Open. У фіналі "нейтральна" тенісистка обіграла китаянку Цінь Вень Чжен у двох сетах.

Друга сіяна Сабалєнка на шляху до фіналу залишила поза турніром чинну чемпіонку US Open Коко Гофф. Перша ракетка Китаю у своєму дебютному півфіналі Грендслемів натомість переграла українку Даяну Ястремську.

У фіналі Мельбурна суперниці зустрічалися між собою вдруге. Їхній дебютний очний матч відбувся у чвертьфіналі US Open-2023 — перемогу в двох сетах тоді здобула Сабалєнка.

Як пройшов матч?

  • Стартову партію Сабалєнка виграла завдяки єдиному брейку за рахунку 1:0. У восьмому геймі Цінь Вень Чжен відіграла три брейкпойнти суперниці, але вже в дев'ятому друга ракетка світу "закрила" сет на власній подачі.
  • У другому сеті Сабалєнка виграла шість з восьми геймів, зокрема два — на подачі суперниці. Цінь Вень Чжен здобула свій перший брейкпойнт вже за рахунку 2:5, але програла три наступних розіграші.
  • За матч Цінь Вень Чжен перевершила суперницю за ейсами (6:3) та активно виграними м'ячами (19:14). Водночас Сабалєнка не мала жодної подвійної помилки — в китаянки таких було шість.

Australian Open-2024. Жіночий фінал

  • Цінь Вень Чжен (Китай, 12) — Аріна Сабалєнка (2) — 0:2 (3:6, 2:6)

Що означає результат фіналу?

  • Вперше з 2013 року тенісистка захистила звання чинної чемпіонки Australian Open. Тоді це вдалося іншій білорусці, експершій ракетці світу Вікторії Азарєнка.
  • На шляху до титулу Сабалєнка не програла жодного сету. Від початку XXI століття на Australian Open це вдавалося лише чотирьом іншим тенісисткам: Ліндсі Девенпорт (2000), Марії Шараповій (2008), Серені Вільямс (2017) та Ешлі Барті (2022).
  • За підсумками турніру Цінь Вень Чжен дебютує в топ-10 світового рейтингу — сьоме місце. Сабалєнка залишиться другою з відставанням у 865 очок від Іги Швьонтек.
На початок