Даяна Ястремська повторила рекорд України на Грендслемах виходом у півфінал на Australian Open-2024

Даяна Ястремська повторила рекорд України на Грендслемах виходом у півфінал на Australian Open-2024

Даяна Ястремська після перемоги у чвертьфіналі на Australian Open-2024
Даяна Ястремська. Фото: Robert Prange/Getty Images

Раніше це вдавалося лише Еліні Світоліній.

Даяна Ястремська пройшла у півфінал Australian Open-2024. Українська тенісистка у двох сетах здолала 19-річну чешку Лінду Носкову — 6:3, 6:4.

До Australian Open-2024 Ястремська жодного разу у кар'єрі не проходила далі стадії 1/8 фіналу. А вже у поточному розіграші Відкритого чемпіонату Австралії двічі поспіль оновила особистий рекорд: спершу пройшла у чвертьфінал, а згодом — і у півфінал змагань.

Півфінал Australian Open не лише є найкращим особистим результатом у кар'єрі Даяни Ястремської. Це також і повторення рекорду України на рівні всіх Грендслемів.

Яке саме досягнення встановила Даяна Ястремська?

  • Ястремська стала лише другою українською тенісисткою в історії, що зіграє у півфіналі жіночої одиночної сітки на турнірах серії Грендслем. Уперше це вдалося Еліні Світоліній.
  • Світоліна виходила у півфінал Грендслемів тричі у своїй кар'єрі: на Вімблдоні (у 2019 та 2023 роках), а також на US Open (у 2019-му). Тож Ястремська ще й стала першою українкою, що зіграє у півфіналі саме на Australian Open.
  • При цьому саме Ястремська стала наймолодшою українкою в історії у півфіналах турнірів Грендслем — у 23 роки.

Що сказала про вихід у півфінал Даяна Ястремська?

"Незвичне відчуття? Я не знаю. Як на мене, почуваюся так само. Не знаю, чому. Почуваюся дуже комфортно і неначе вдома. У мене вже був досвід на Вімблдоні [у 2019 році], коли я виходила у «другий тиждень», але програла у четвертому раунді тоді, тож не могла повноцінно це відчути. А тут ти чітко зосереджена на матчах, процесі, рутині, і час проходить дуже швидко.

У тебе немає дуже багато часу для того, щоб аналізувати, як це відбувається і як ти від цього себе почуваєш. Але безперечно, коли тут все буде завершено, я матиму чимало часу подумати про це: як себе почувала та які емоції мала. Тому ж зараз я насолоджуюся тим, що граю тут у «другий тиждень»", — сказала Ястремська на пресконференції після матчу.

Наступний матч Ястремська зіграє проти переможниці протистояння між нейтральною тенісисткою Анною Калінскою та китаянкою Цінь Вень Чжен. Гра відбудеться у четвер, 25 січня.

Які ще досягнення підкорилися Даяні Ястремській?

  • Ястремська — п'ята кваліфаєрка в історії, що зіграє у півфіналі турніру Грендслем. Востаннє це вдавалося британці Еммі Радукану на US Open-2021, який вона завершила перемогою на турнірі.
  • Перший півфінал Ястремської на турнірах WTA у 2024 році. Востаннє вона грала на цій стадії у "Челленджері" в Анже, де поступилася місцевій тенісистці Кларі Бюрель.
  • 8:0 — повторення найдовшої серії перемог Ястремської на турнірах з 2018 року. Востаннє вона так виступала у жовтні 2018-го: перемогла на турнірі в Гонконгу та дійшла до півфіналу у Люксембурзі.
  • У лайврейтингу WTA Ястремська піднялася на 29-те місце та стала третьою ракеткою України.
На початок