"Для себе я перемогла". Марта Костюк підбила підсумки виступів на рекордному Australian Open

"Для себе я перемогла". Марта Костюк підбила підсумки виступів на рекордному Australian Open

Марта Костюк на Australian Open-2024 з тенісу.
Марта Костюк. Фото: Alessandra Tarantino / AP Photos

Українка вибула у чвертьфінальному матчі проти чинної чемпіонки US Open.

Марта Костюк завершила виступи на Australian Open-2024. Українка за підсумками чвертьфіналу програла американці Коко Гофф у трьох сетах.

На рівні одиночних змагань Марта дебютувала у чвертьфіналах турнірів Грендслем. На шляху до чвертьфіналу в Мельбурні українка, зокрема, здобула три непрості перемоги в трьох сетах і залишила поза турніром одну сіяну суперницю — 25-ту ракетку турніру Елізе Мертенс.

Матч проти Гофф від початку складався на користь Костюк. У першому сеті українка вела із рахунком 5:1, перш ніж чинна чемпіонка US Open повела в рахунку на тайбрейку.

У другій партії тайбрейк завершився вже на користь Костюк. Натомість у вирішальному сеті перебіг матчу контролювала вже четверта ракетка світу зі США — 6:2.

Після гри четверта ракетка України акцентувала на успішному турнірі, де вперше в кар'єрі подолала четвертий раунд на рівні Грендслемів.

"Це просто тенісний матч. Я перебуваю тут, аби зростати, ставати кращою. Дуже пишаюся собою, — пояснила Костюк на післяматчевій пресконференції. — Сьогодні для себе я перемогла — гадаю, це найважливіше. Зараз лише початок сезону".

"Чудовий матч із Коко. Чергова битва. На жаль, сьогодні не змогла перемогти, але відіграла дуже хороший турнір. Рухаємося далі".

Костюк також віддала належне суперниці, з якою проводила другий очний поєдинок. Суперниці вперше зустрілися в Аделаїді на старті 2022 року — перемогу в трьох сетах тоді теж святкувала американка.

"Я програла перший сет — це було доволі болюче. Вигравала 5:1. Мала сетбол за рахунку 5:2. Була дуже хороша ідея за рахунку 6:5, але не реалізувала її достатньо добре".

"Для мене це перемога, бо я грала з однією з найкращих дівчат у світі. Змогла підійти дуже близько [до перемоги]. Відчувається, ніби дуже далеко, але одночас дуже близько. Увесь цей турнір для мене — велика перемога".

Костюк
Коко Гофф вдруге переграла Костюк в очних зустрічах із рахунком 2:1. Фото: Louise Delmotte/AP Photos

"Все, що сталося [на Australian Open] було певним чином очікуваним, але також і неочікуваним, бо в мене були дуже складні матчі. За останні 10 днів я багато подолала: від неможливості заснути до того, що я ледве могла підняти ногу в четвертому раунді".

21-річна Костюк наполягає: саме титул Грендслем залишається для неї головним орієнтиром у великому тенісі. Наступний шанс українка отримає навесні, коли в Парижі розіграють ґрунтовий Ролан Гаррос.

"Цілі на решту сезону? Вони не змінилися. Просто в мене з'явилася ясність. Я ніколи не ставлю за мету [посісти певне місце в] рейтингу. Як на мене, в цьому немає сенсу. Це просто номер".

"Я досі хочу виграти Грендслем — це моя найголовніша мета. Буду прагнути цього. Щодо решти турнірів — подивимося, я не знаю. Моя найбільша та єдина мета наразі — це [перемога на турнірі] Грендслем".

Australian Open: підсумки турніру для Марти Костюк

  • Українка вперше зіграла у чвертьфіналі одиночних змагань Грендслем і здобула чотири перемоги в основній сітці турніру.
  • У режимі реального часу Костюк вперше пройшла до топ-30 одиночного світового рейтингу WTA — 28-ме місце. Наразі українка посідає 37-му сходинку.
  • У парному жіночому турнірі Марта в статусі чинної півфіналістки знялася з матчу другого кола. В Мельбурні вона стартувала в тандемі з полькою Катаржиною Кавою.
На початок