Артем Довбик оформив історичний хет-трик за "Жирону" у матчі Ла Ліги: що це означає

Артем Довбик оформив історичний хет-трик за "Жирону" у матчі Ла Ліги: що це означає

Артем Довбик забив три голи у ворота "Севільї".
Артем Довбик. Getty Images/Lluis Gene

Голи українця принесли команді розгромну перемогу.

Форвард "Жирони" Артем Довбик оформив історичний хет-трик у матчі Ла Ліги. Українець забив три голи у ворота "Севільї" у поєдинку 21-го туру чемпіонату Іспанії.

У першому сезоні за "Жирону" Довбик у статусі основного форварда веде боротьбу за звання найкращого бомбардира Ла Ліги. Напередодні поєдинку з "Севільєю" Артем мав на своєму рахунку 11 голів, однак не забивав у чемпіонаті з 21 грудня 2023 року.

У поєдинку проти "Севільї" Довбик вперше за місяць вийшов у стартовому складі команди разом з Віктором Циганковим. У першому таймі зустрічі проти "нервіонців" Артем спочатку зрівняв рахунок на 13-й хвилині, а на 15-й та 19-й хвилинах забив ще двічі, сумарно витративши на три голи 6 хвилин та 33 секунди.

Завдяки трьом голам у ворота "Севільї" Довбик допоміг "Жироні" здобути перемогу з рахунком 5:1 – ще два голи забили Віктор Циганков та Крістіан Стуані. Окрім цього, Артем у цьому матчі встановив кілька досягнень.

Що означає хет-трик Довбика у ворота "Севільї"?

  • Артем Довбик забив три голи до 18:53 хвилини матчу та став першим футболістом з 10 квітня 1960 року у чемпіонаті Іспанії, якому знадобилося для хет-трику стільки часу.
  • Довбик став першим за майже 15 років українським футболістом, який забив тричі у матчі провідного чемпіонату Європи. Востаннє це робив Андрій Воронін, який 7 березня 2009 року зробив хет-трик за "Герту" у матчі Бундесліги проти "Енергі".
  • Довбик став четвертим футболістом у чемпіонаті Іспанії, який забив три голи у перші 20 хвилин матчу. Перед українцем це вдалося Кіке Сетьєну (1984 рік), Кріштіану Роналду (2015) та Хоакіну Санчесу (2019).
  • Артем Довбик (14 голів) обійшов Андрія Ярмоленка (11 голів) у рейтингу найрезультативніших українців у провідних чемпіонатах ЄвропиЧемпіонатах Англії, Іспанії, Німеччини, Італії та Франції.. Форвард "Жирони" вийшов у цьому заліку на п'яте місце.

Найрезультативніші українці у провідних європейських чемпіонатах: топ-6

  1. Андрій Шевченко (Серія А, АПЛ) – 136 голів
  2. Андрій Воронін (Бундесліга, АПЛ) – 53
  3. Руслан Маліновський (Серія А, Ліга 1) – 26
  4. Олександр Заваров (Серія А, Ліга 1) – 17
  5. Артем Довбик (Ла Ліга) – 14
  6. Андрій Ярмоленко (Бундесліга, АПЛ) – 11

Після матчу з "Севільєю" Довбик зрівнявся з Джудом Беллінгемом на першому місці у списку найкращих бомбардирів Ла Ліги – футболісти забили по 14 голів. Однак українець є лідером чемпіонату за системою "гол+пас" – 19 результативних дій.

Артем Довбик і "Жирона": що відомо

  • З моменту свого переходу до "Жирони" влітку 2023-го Довбик відіграв 24 матчі у всіх турнірах, забив 15 голів та віддав сім асистів. За системою "гол+пас" Артем займає перше місце у Ла Лізі.
  • У таблиці чемпіонату Іспанії "Жирона" посідає перше місце, набравши 52 очки у 21 матчі. Каталонці на одне очко випереджають "Реал", який має один поєдинок у запасі.
  • Наступний матч "Жирона" проведе у середу, 21 січня, проти "Мальорки" у чвертьфіналі Кубка Іспанії. До виступів у Ла Лізі каталонці повернуться у неділю, 28 січня, у виїзному матчі проти "Сельти".
На початок