Біатлон: Кубок світу
Біатлон: Кубок світу
"Все пройшло за планом". Микола Зоц підбив підсумки виступу українок на етапі в Рупольдингу

"Все пройшло за планом". Микола Зоц підбив підсумки виступу українок на етапі в Рупольдингу

Ексклюзивно
"Все пройшло за планом". Микола Зоц підбив підсумки виступу українок на етапі в Рупольдингу
. Микола Зоц. Фото: Суспільне Спорт

Старший тренер жіночої збірної України дав ексклюзивний коментар Суспільне Спорт.

У німецькому Рупольдингу завершився п'ятий етап Кубка світу з біатлону. Заключний змагальний день підсумували чоловіча та жіноча гонки переслідування.

У жіночому персьюті Україна була представлена лише однією біатлоністкою. Відібратися на останню гонку етапу зуміла Юлія Джима, яка у підсумку стала 15-ю.

Суспільне Спорт — ексклюзивний транслятор Кубка світу з біатлону. Дивіться наживо усі гонки сезону на сайті та телеканалі Суспільне Спорт, а також на місцевих телеканалах Суспільного.

Після гонки старший тренер жіночої збірної України Микола Зоц в ексклюзивному коментарі Суспільне Спорт поділився враженнями від етапу в Рупольдингу, а також розповів про склад українок на чемпіонат Європи.

  • Про те, наскільки задоволений виступом українок у Рупольдингу

"Все пройшло, як і було заплановано. Основний склад взяв участь в одній гонці, естафеті, потім поїхали на збір. І ми мали можливість інших дівчат продивитися. Звісно, що ми можемо оцінювати їх лише по естафеті. Чесно скажу, що естафета для нас на сьогодні — завищений результат. І щоб до нього бути готовим, треба, щоб все зійшлося, як це й було у Рупольдингу. Решта — йде робочий процес формування команди, за планом, який був раніше розписаний. Все добре".

  • Про те, чи склад на етап у Рупольдингу був з прицілом на чемпіонат світу

"З прицілом — можливо. Але у цьому сезоні не можемо говорити про основний склад, про повноцінний склад з чотирьох біатлоністок. Неосновною ціллю у нас є чемпіонат світу, цього року у нас [мета] — формування команди. А щоб формувати команду... Ми можемо зупинитися на тих чотирьох біатлоністках і більш добре виступати цього сезону. Але ми не матимемо можливості краще проглянути інших дівчат. І тоді ми повернемося назад на 3-4 роки, зосередимося на чотирьох біатлоністках, які є в команді, хоча вони можуть й краще виступити на чемпіонаті світу.

Ми йдемо цього сезону іншим шляхом. Хочемо подивитися всіх [біатлоністок] на цих етапах Кубка світу: хто що хоче та може і як. А для того, щоб подивитися, потрібно взяти участь в цих міжнародних змаганнях. І через падіння, як би це боляче не було, бо дівчата може й перспективні та натреновані, але біатлон це, передусім, психологія. І потрібно ще у таких відповідальних змаганнях подивитися, як вони себе поводитимуть за різних ситуацій".

"Щодо чемпіонату світу цього року, то ця четвірка, Юлія Джима, Христина Дмитренко, Ірина Петренко та Анастасія Меркушина — та, навколо якої буде формуватися команда".
  • Про Юлію Джиму

"По Юлії Джимі є не те, щоб питання, але є, що додати. Це моменти зі стрільбою: вона влучна, може на 100% спрацювати на "нуль". Але вона не так швидко працює для сьогоднішнього біатлону на рубежі. З цим компонентом вона ще може працювати і якщо брати чотири рубежі — може скинути секунд 30-40 з загального результату. Але у розпал сезону це не робиться, з весни на літо це завдання.

40/40 у Джими у Рупольдингу на стрільбі? Щоразу спілкуюся з нею. У неї є великий плюс у характері — вона здатна налаштуватися на гонку. Всі спортсмени можуть піти та сказати "як вийде", а вона — ні, лише чотири нулі мушу зробити, ставить таку ціль. Дівчина з характером. Але знову ж: для сьогоднішнього біатлону, якщо ми хочемо бути кращими, одних "нулів" замало, треба і на дистанції рухатися, і на рубежі швидко стріляти. Стрільба у 32 секунди на одному вогневому рубежі вже нікого не може задовільняти, треба стріляти: "лежку" 23-24 секунди, "стійку" — 20-21. Такі вимоги сьогоднішнього біатлону".

"Все пройшло, як було заплановано". Микола Зоц поділився враженнями від етапу в Рупольдингу
Фото: Tobias Schwarz/Getty Images

  • Про Анну Кривонос

"Місця Анни КривоносКривонос стала дев'ятою у спринті та п'ятою у масстарті-60 на етапі Кубка IBU в Ріднау.? Якби вони були неочікуваними, я б не брався за цю роботу. Інша справа, що дівчата мало вірять у себе, що вони можуть. І тому п'яте та дев'яте місце — наче якийсь подарунок з неба. Я їх навчаю, щоб вони брали і своєю головою, своїми руками. Для мене все очікувано, але треба йти до стабільності. На сьогодні ми десь можем, десь провалимося, але це класний показник, що вони можуть. Ірина Петренко знає свої можливості, а Христина Дмитренко лише перший сезон виступає [на Кубку світу]. І їм стабільно виступати важко, але головне, щоб вони бачили, що можуть виступати на цьому рівні, як Анна Кривонос. І треба, щоб це перенеслося на Кубок світу інакше їх би тут не було. Вони можуть, але треба повірити, зрозуміти, що це їхні місця, не подарунок і не збіг обставин. Цього року ще будуть провали. Далі, щоб команда росла, треба йти від одномоментних проявів до стабільності".

  • Про результати інших українок

"Щодо інших дівчат — у мене такий принцип, що подивилися їх, так. Дали можливість виступити і Надії Бєлкіній, і Любові Кип'яченковій, і Олені Городні. Але у мене принцип, що по одній гонці не ухвалюю рішень: як не хвалю, так і не роблю конкретних висновків. Тому треба дати один, два рази [виступити], а вже навесні володіти цією інформацією та робити висновки".

Що відомо

  • Наступний, шостий етап Кубка світу з біатлону в Антгольці пройде з 18 до 21 січня та стане заключним перед чемпіонатом Європи. У програмі змагань — короткі індивідуальні гонки, змішані естафети і масстарти.
  • Чемпіонат Європи з біатлону відбудеться 24-28 січня у словацькому Брезно-Осрбліє. На турнірі сумарно розіграють вісім комплектів нагород.
  • Євро-2024 пропустить лідерка збірної України Юлія Джима. До складу команди на турнір увійшли вісім біатлоністок.
На початок