"Дуже цінні". Олімпійські медалі Олександра Абраменка розіграють на благодійному аукціоні

"Дуже цінні". Олімпійські медалі Олександра Абраменка розіграють на благодійному аукціоні

"Дуже цінні". Олімпійські медалі Олександра Абраменка розіграють на благодійному аукціоні
. Олександр Абраменко на Олімпіаді-2018. Фото: AP Photos

Лижний акробат збирає кошти на допомогу Україні під час війни.

Олександр Абраменко виставив на благодійний аукціон дві медалі, які виборов на Олімпійських іграх 2018-го та 2022-го років. Лоти виставлені на сайті SCP Auctions.

У 2018 році Абраменко став другим спортсменом в історії незалежної України, який виборов індивідуальне олімпійське "золото", після фігуристки Оксани Баюл. Минулого року в Пекіні фристайліст став срібним призером.

Мінімальна ставка на "золото" Абраменка — 10 тисяч доларів, на "срібло" — 5 тисяч. Водночас NBC з посиланням на експертів SCP повідомляє, що очікувана підсумкова вартість золотої медалі становить більше 50 тисяч доларів.

Лижний акробат пояснив, що ухвалив важке рішення розіграти обидві медалі задля збору коштів для "допомоги моїй країні під час війни".

"Виставити ці медалі на аукціон було непростим рішенням. Вони дійсно дуже цінні для мене та спортивної історії України. Багато країн допомагають нам у несправедливій війні Росії, і за це ми всім вдячні", — йдеться в листі Олександра.

"Як будь-який інший українець, я допомагаю армії з їхніми потребами через волонтерів. Багато людей також постраждали від війни, деякі втратили все і потребують фінансової допомоги. Відтак я вирішив, що мої медалі допоможуть і наблизять нашу перемогу".

Абраменко — не перший провідний спортсмен України, що проводить благодійні аукціони на тлі повномасштабної війни в Україні. У серпні олімпійська чемпіонка з фехтування Ольга Харлан розіграла створену на її честь модель ляльки "Барбі", яку продали за понад 300 тисяч гривень.

Що відомо?

  • Через травму Олександр Абраменко пропустив більшу частину сезону 2022/23. Єдиний етап Кубка світу він провів на початку грудня в Руці, після чого був змушений перенести операцію на ушкодженому коліні.
  • Також через травму Абраменко ризикує залишитися поза змаганнями сезону 2023/24. Навантажувати коліно лікарі дозволили фристайлісту лише у вересні.
  • Україна має у своїй історії три золоті медалі зимової Олімпіади. Окрім фристайліста Абраменка і фігуристки Баюл, олімпійське "золото" в жіночій естафеті 2014 року здобувала жіноча збірна України з біатлону.
На початок