Чемпіонат Європи з футболу 2024 року
Чемпіонат Європи з футболу 2024 року
Україна зіграє вирішальний матч проти Італії за прямий вихід на Євро-2024: якою була історія протистоянь

Україна зіграє вирішальний матч проти Італії за прямий вихід на Євро-2024: якою була історія протистоянь

Україна зіграє вирішальний матч проти Італії за прямий вихід на Євро-2024: якою була історія протистоянь
. Андрій Шевченко проти Італії у чвертьфіналі ЧС-2006. Фото: Getty Images

Суспільне Спорт — про те, як Україна грала проти Італії перед вирішальним відбірковим поєдинком на Євро-2024.

Збірна України з футболу завершує кваліфікацію на Євро-2024. У німецькому Леверкузені українці зіграють матч за прямий вихід на чемпіонат Європи.

Матч Україна — Італія покажуть наживо місцеві телеканали Суспільного (Суспільне Київ, Суспільне Чернігів тощо) та медіасервіс MEGOGO. Трансляція на місцевих телеканалах Суспільного буде доступна у цифровому ефірі T2, кабельних мережах та IPTV.

Українці та італійці дев'ять разів зустрічались між собою, зустріч у Леверкузені буде ювілейною, десятою. Статистика на користь Італії, яка виграла у шести попередніх зустрічах.

Суспільне Спорт згадує найбільш пам'ятні ігри України проти Італії.

29 березня 1995 року. Україна — Італія 0:2 (відбір на Євро-1996)

Уперше між собою Україна та Італія зіграли у межах кваліфікації на чемпіонат Європи-1996. Тоді на українців очікувала гра проти чинних віцечемпіонів світу: на мундіалі 1994 року Італія дійшла до фіналу, де поступилася Бразилії.

Дебютна гра Україна — Італія проходила у Києві на тодішньому РеспубліканськомуЗараз - НСК "Олімпійський" стадіоні та закінчилася поразкою українців 0:2. Цей відбірковий турнір став першим для Андрія Шевченка — екстренер та футболіст збірної України проти Італії проводив лише другий поєдинок у своїй кар'єрі за національну команду.

Програла Італії Україна й другий поєдинок відбору — на "Стадіо Сан Нікола". Причому тоді українці навіть змогли відкрити рахунок у матчі зусиллями Андрія Полуніна, але після цього тричі пропустили. Саму ж кваліфікацію "синьо-жовті" завершили на четвертому місці.

30 червня 2006 року. Італія — Україна 3:0 (чвертьфінал чемпіонату світу-2006)

Найбільш пам'ятною зустріччю для України проти Італії став чвертьфінал чемпіонату світу в Німеччині. Причому тоді, у 2006 році, команди між собою зустрілися тричі: у товариському поєдинку, що відбувся перед мундіалем, українці вперше не програли італійцям — 0:0.

До чвертьфіналу проти Італії збірна України підходила після емоційної серії пенальті проти Швейцарії, у якій не пропустила жодного м'яча. Однак обіграти італійців не змогла, поступившись 0:3.

Артем Мілевський у боротьбі проти Дженнаро Гаттузо
Артем Мілевський у боротьбі проти Дженнаро Гаттузо. Фото: Getty Images

Ця поразка закріпила найкращий результат України в історії на чемпіонатах світу, хоч і стала найбільш розгромною для неї в особистих зустрічах проти Італії. Самі ж італійці не лише дійшли до фіналу, але й стали чемпіонами світу.

12 вересня 2007 року. Україна — Італія 1:2 (відбір на Євро-2008)

Перед відбором на Євро-2024 збірні України та Італії востаннє проводили між собою поєдинки у межах кваліфікації на чемпіонат Європи-2008. У вересні 2007 року українці та італійці вдруге зіграли в Києві — вже на НСК "Олімпійський".

Після поразки у першому колі з рахунком 0:2, у другому поєдинку українці були близькими навіть до того, щоб відібрати очки в Італії. На 71-й хвилині Андрій Шевченко зрівняв рахунок, однак вже через шість хвилин "синьо-жовті" пропустили вдруге та поступилися 1:2.

Андрій Шевченко проти Массімо Амброзіні
Андрій Шевченко проти Массімо Амброзіні. Фото: Getty Images

Особливістю відбору на Євро-2008 стало те, що тоді Україна також потрапила до групи чинних чемпіонів: Італія та Франція розіграли між собою "золото" мундіалю-2006. Самі ж українці посіли четверте місце, пропустивши вперед ще й Шотландію.

12 вересня 2023 року. Італія — Україна 2:1 (відбір на Євро-2024)

Останній матч Україна та Італія провели у вересні 2023-го на "Сан-Сіро". У тому поєдинку українці зазнали поразки з рахунком 1:2, а єдиний гол забив Андрій Ярмоленко, який пропустить гру через важку травму.

Саме від поєдинку від Італії залежатимуть подальші перспективи України зіграти на четвертому поспіль Євро. Перемога напряму виведе команду на турнір, нічия або поразка — у плей-оф раунд.

На початок