Після чотирьох років перерви: у Рівному анонсували міжнародний кінофестиваль "Місто мрії"

Після чотирьох років перерви: у Рівному анонсували міжнародний кінофестиваль "Місто мрії"

Понад сотня заявок надійшла на участь у конкурсній програмі Рівненського міжнародного кінофестивалю "Місто мрії". У 2024 році він стартує в червні і буде п'ятий за ліком. Кінозахід вперше об'єднають з музичним фестивалем обласної філармонії.

Як розповів в етері Українське радіо. Рівне генеральний продюсер кінофестивалю "Місто мрії" Олександр Гладунов, цьогоріч фестиваль відбуватиметься вп’яте після чотирирічної перерви:

"Перший раз ми провели фестиваль у 2016 році. І організовували до 2019 року включно. Потім Covid-19, почалося повномасштабне вторгнення — це все пригальмувало роботу нашого фестивалю".

Рівненський кінофестиваль "Місто мрії" повертається: відкриття заходу відбудеться 5 червня
Генеральний продюсер кінофестивалю "Місто мрії" Олександр Гладунов. Фото: сторінка кінофестивалю "Місто мрії"

Зі слів продюсера, у 2023 році Рівне стало одним із переможців конкурсу EU4Culture. Місто отримало від Європейського Союзу грант на реалізацію Стратегій культурного розвитку.

"І дуже добре, що фестиваль вдалося відновити, на Рівненщині подібного немає. Це справді унікальна подія в Україні. І ще хочу нагадати, що ідея проведення міжнародного фестивалю виникла у Віктора Булиги і нам вдалося цю ідею реалізувати", — зауважив Олександр Гладунов.

Директор і режисер кінофестивалю "Місто мрії" Віктор Булига розповів, що у 2024 році на участь отримали понад сотню заявок:

"Кожен фільм — це щось цікаве, це щось оригінальне. Серед фільмів буде декілька прем'єр. Більшість фільмів розповідають про війну. Крім короткого метра, в нас ще є повний метр — цікаві українські фільми. Два з них були на 75 Каннському кінофестивалі, один був на кінофестивалі в Локарно".

Рівненський кінофестиваль "Місто мрії" повертається: відкриття заходу відбудеться 5 червня
Директор і режисер кінофестивалю "Місто мрії" Віктор Булига. Фото: офіційна сторінка кінофестивалю "Місто мрії"

Зі слів директора, зараз експерти відбирають найкращі фільми для показу на фестивалі. До 15 травня їхній перелік та програму:

"Експерти з понад сотні відберуть ті, які професійно зняті, які тим чи іншим способом допомагають розвиватися "місту мрії". На жаль, у Рівному лише один кінотеатр. Тому наш фестиваль — це буде ще одна точка, де рівняни зможуть подивитися якісний цікавий продукт".

В журі "Міста мрії" у 2024 році — акторка Римма Зюбіна, народна артистка України Наталя Сумська, телеведучий Володимир Войтенко, голова правління Одеської кіностудії Андрій Осіпов. За можливості, до складу журі приєднається актор, заслужений артист України Дмитро Лінартович, який зараз служить в ЗСУ.

Продюсер Олександр Гладунов розповів, що серед заявок — орієнтовно 20 іноземних фільмів, з яких планують відібрати для показу десять короткометражок:

"Також ми підписали договір про співпрацю з Київським національним університетом театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого. Деякі якісні цікаві дипломні роботи, які отримували призи на міжнародних кінофестивалях, покажуть на нашому".

Фестиваль відбудеться 5-8 червня в органному залі камерної та органної музики. Кінозахід вперше об'єднають з музичним фестивалем Рівненської обласної філармонії.

"Ми спільно урочисто відкриємо кінофестиваль, далі все це плавно перейде у наш концерт "Кіноманія". Це буде концерт за участі артистів і камерного оркестру філармонії. Гратимуть музику з відомих світових і українських кіношедеврів. Кінофестиваль має можливість встановити LED-екран, завдяки якому плануємо зробити відеоряд під музику цього концерту. І це буде надзвичайно цікаво", — розповіла директорка Рівненської обласної філармонії Елеонора Стеценко:

У Рівному анонсували міжнародний кінофестиваль "Місто мрії": його організують після чотирьох років перерви
Елеонора Стеценко. Фото: Суспільне Рівне, 2023 рік

Щодо концертної програми вона зазначила, що 1 червня стартує музичний фестиваль "Рівненські класичні резиденції". Його започаткували восени 2023 року, щоб відродити музичні європейські традиції міста та об'єднати музикантів і всіх, хто розвиває і популяризує історію та культуру Рівного.

"Наш фестиваль буде присвячений Міжнародному дню захисту дітей. Будуть дуже цікаві дитячі програми, пов'язані із вуличними культурами. Тобто хіп-хопери будуть танцювати свої батли під класичну музику у виконанні камерного оркестру. Ще ми плануємо фортепіанні концерти", — поділилася Елеонора Стеценко.

Зі слів директорки обласної філармонії, далі планують спільно відкрити кінофестиваль "Місто мрії". Потім "Рівненські класичні резиденції" продовжить виставковий проєкт Соломії Крушельницької.

"У Рівне приїде унікальна модульна виставка, яка нещодавно була в Італії. А завершиться наш фестиваль концертом за участі оперної співачки Ольги Пасічник, яка приїде до нас з Варшави, і за участі народного артиста України Йожефа Ерміня, фортепіано, Львів", — додала Елеонора Стеценко.

За час існування кінофестивалю "Місто мрії" на участь у конкурсних показах подали понад 1250 заявок із 60 країн світу. Для конкурсного перегляду відібрали понад 240 фільмів.

Трейлери фільмів, які покажуть на фестивалі, презентують 23 квітня о 15:00 в майстерні Рівного.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок