МОН рекомендує з 1 вересня вишам перейти на очне навчання. Що варто знати

МОН рекомендує з 1 вересня вишам перейти на очне навчання. Що варто знати

Студенти
. Фото: Telegram НаУ"ОА"

Міністерство освіти і науки України рекомендує університетам та коледжам з вересня 2023 року перейти на очне навчання та упродовж літа облаштувати укриття. Причиною такого рішення називають те, що дистанційне навчання призвело до "безперечного зниження якості освіти". Якщо заклади освіти розташовані близько до зони ведення бойових дій — там відновити повноцінний процес неможливо.

Генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН Олег Шаров пояснив у етері Суспільне. Спротив, що таке рішення мають прийняти саме виші та ОВА. Проректори Острозької академії та Львівської політехніки розповіли про свій досвід навчання в умовах війни та заходи безпеки.

Міністерство освіти і науки тільки надає рекомендації щодо освітнього процесу, саме рішення мають прийняти заклади освіти та погодити це з військовими адміністраціями, говорить Олег Шаров:

"Ставлення закладів всюди позитивне, інша справа, що у деяких населених пунктах — це залишається неможливим. Міністерство освіти і науки надало рекомендації, ці рекомендації проходять через фільтр закладів освіти, їх оцінки безпеки. І в разі прийняття рішення про поновлення аудиторного навчання, це обов'язково погоджується з обласними військовими адміністраціями".

Навчання у прифронтових зонах

Представник МОН наголосив, що неможливо поновити очне навчання у Запоріжжі та Харкові.

"Вони теж хочуть вийти на аудиторне навчання, хоча зрозуміло, що в їхніх навчальних корпусах це ще сьогодні небезпечно. Але ми знаємо, що вони разом з ОВА шукають вирішення цих питань. Можливо, будуть навчатися за межами тих міст, де небезпечно, чи використовуючи штатні укриття", — каже Олег Шаров.

Упродовж липня-серпня 2023 року Міністерство пропонує керівництву навчальних закладів вжити заходів для облаштування укриттів.

"Якщо гуртожиток використовується для поселення учасників освітнього процесу, то це можливо тоді, коли там є укриття. Укриття може бути не обов'язково в гуртожитку, а в навчальному корпусі, який розташований поруч. Військова адміністрація дає дозвіл на використання укриттів. Якщо вже військова адміністрація дала дозвіл, то адміністрування їх процесу, відкриття, закриття — це вже питання адміністрації закладу освіти", — зазначив Олег Шаров.

Досвід Острозької академії

У Національному університеті "Острозька академія" на Рівненщині у 2022-2023 році впроваджували змішаний вид навчання, зазначив проректор з науково-педагогічної роботи Дмитро Шевчук:

"Ми застосовуємо так званий ротаційний принцип — викликаємо частину студентів на навчання. Наша адміністрація визначила ті освітні програми, які потребують саме очного навчання, тому їм надається пріоритет. Потім відбувається ротація, і наступні групи студентів приїздять до Острога на навчання".

У двох корпусах університету облаштовані укриття з аудиторіями, каже Дмитро Шевчук.

"При плануванні освітнього процесу в аудиторіях потрібно враховувати декілька факторів. Перший — це місткість сховища. У нас є два основних корпуси, де є бомбосховища, там ми обладнали аудиторії, щоб можна було продовжити вести заняття. Виводимо на очне навчання ту кількість студентів, яка відповідає кількості місць у сховищі. Також треба враховувати при плануванні кількості студентів й те, що у наших гуртожитках живуть переселенці".

Досвід Львівської політехніки

Проректор з науково-педагогічної роботи Львівської політехніки Олег Давидчак говорить, що у наступному навчальному році всі студенти будуть навчатися в аудиторіях:

"Цей рік завершили працювали у змішаному форматі. Старші курси — навчалися онлайн, 1-2 курси — офлайн. Укриття у нас були готові, ми перевіряємо їх стан, маємо проведені перевірки, акти. Зараз ми просто виводимо всі курси на очне навчання. У нас учасників освітнього процесу близько 27 тисяч, а місць в укриттях близько 14 тисяч. Ми запланували, що навчання буде відбуватися у дві зміни. Перша зміна — зранку, друга — після обіду. Таким чином ми дозволимо при такій кількості учасників освітнього процесу забезпечити їм укриття".

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок