У Рівному перша парафія перейшла до ПЦУ

У Рівному перша парафія перейшла до ПЦУ

Ексклюзивно
У Рівному перша парафія перейшла до ПЦУ
. Фото: Суспільне Рівне

У Рівному парафія преподобного Сергія Радонезького перейшла з УПЦ МП до ПЦУ, вона стала першою у місті, яка змінила конфесійну підлеглість із часу отримання Україною томосу про автокефалію. В Рівненській єпархії УПЦ Суспільному повідомили, що планують подавати до суду.

Релігійна громада 14 травня 2023 року провела збори, де одноголосно проголосували за перехід з-під юрисдикції УПЦ МП. Парафія Сергія Радонезького створена у 2017 році.

"Ця церква, предстоятель якої порушив всі десять Божих заповідей. Він благословив людей на війну — це недопустимо просто. Патріарх благословив людей на найбільше зло, яке є на білім світі — це є війна", — так казав настоятель парафії отець Михайло для парафіян на служінні.

"Патріарх благословив людей на найбільше зло": у Рівному перша парафія перейшла з УПЦ МП до ПЦУ
Церква Сергія Радонезького/ Фото: Суспільне Рівне

Настоятель показав книги Апостол та Євангеліє українською мовою. Каже, що не всі радісно відреагували на перехід:

"Багато питань було, а як ми будемо українською служити. Кажу: ми вже будемо в ПЦУ. То хористи одразу повністю, прямо за кілька секунд шуму наробили й одразу за кілька секунд покинули храм. А ті, що залишились, кажуть: «Ну то все, виходить одноголосно»".

У Рівному перша парафія перейшла з УПЦ МП до ПЦУ
Михайло Симонович показує книги Апостол та Євангеліє українською мовою/ Фото: Суспільне Рівне

Церква Сергія Радонезького знаходиться на Дубенській, 46. Отець Михайло Симонович почав облаштовувати храм власними силами та коштами у 2017 році. Тоді це було офісне приміщення, каже священник:

"Перегородки цегляні розбирали, першим ділом почали мурувати арки. Потім змінили всі вікна на пластикові. Робили монтаж куполів з хрестами".

Парафія преподобного Сергія Радонезького ПЦУ
Фото: Суспільне Рівне

"Патріарх благословив людей на найбільше зло": у Рівному перша парафія перейшла з УПЦ МП до ПЦУ
Куполи церкви Василя Радонезького/ Фото: Суспільне Рівне

Парафія Сергія Радонезького ПЦУ у Рівному
На фото будівництво церкви/ Фото: Суспільне Рівне

Настоятель пояснив мотив перейти в ПЦУ так:

"Я можу помилятись, я не закликаю ні туди ні сюди. А буде правильне рішення, коли ви звернетесь до своєї совісті. Включайте логіку, критичне мислення, що відбувається. Я довіряю Вселенському патріарху, який благословив українську націю, дав нам томос і благословив на автокефалію й українську церкву. А патріарху московському хто може вірити? Що він благословив? А він благословив кровопролиття", — говорить Михайло Симонович.

"Патріарх благословив людей на найбільше зло": у Рівному перша парафія перейшла з УПЦ МП до ПЦУ
Фото: Суспільне Рівне

Речник Рівненської єпархії УПЦ Василь Начев Суспільному повідомив, що планують подавати до суду, адже, за його словами перехід відбувся з порушеннями:

"Це ініціатива була священника, чим він мотивує — це тим, що він багато коштів власних вклав в оренду цього приміщення, відповідно вся мотивація лише в коштах. Вони збирали підписи в жителів цього мікрорайону, там можна і більше підписів назбирати. Це підписалися не люди, які ходили до храму, не члени релігійної громади. Члени релігійної громади не перейшли зі священником. Звичайно, будуть судові справи, бо члени десятки, яка була зареєстрована — вони не виявили цього бажання".

Парафія Сергія Радонезького стала першою у Рівному, яка перейшла в ПЦУ та отримала новий статут.

Як переходили до цього

Упродовж 2022 року до ПЦУ з московського патріархату перейшло 36 релігійних громад, серед яких:

  • Сарненська єпархія — 18
  • Рівненська єпархія — 18

Всього станом на кінець 2022 року, від отримання томоса, з підпорядкування УПЦ (МП) вийшли 87 релігійних громад. Залишилась 481.

У 2023 році в області зареєстрували ще вісім нових статутів після переходу в ПЦУ.

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок